Breaking

7.22.2018

Insane: Our Island - Our Empire (2008) (Edge Records-Paranoid Rec. [Erdély-Ro])

Azt hiszem annál jobban nem tudnám megfogalmazni az új Insane lemezről (Our Island - Our Empire) a fontosabb tudnivalókat, mint ahogy a promó szöveg tudósít. Nekem nem marad más hátra, mint a végén a pontozás...:).

A nyáron jelent meg a magyarországi "rock/metal élet legtöbbet koncertező és külföldön is rendkívül sikeresnek számító Insane legújabb lemeze, Our Island, Our Empire címmel, 11 dallal és sok-sok különlegességgel.

A lemez intro-jának, az It Came From Beyond-nak a
megalkotása az ex-énekes, Knapp Oszi nevéhez fűződik. Teli van elektronikus betétekkel, s meglepő módon nagyon jól felvezeti a több nótát annak ellenére, hogy a stílust tekintve egyáltalán nem tipikus Insane-tétel. Az egyszerűen egy számmal jelölt, a lemezen harmadikként szereplő 33 c. nótában az A Losing Season énekese, Bokodi Bálint hegedül. A Fuerteventura című dalban egy népszerű debreceni ska zenekar, a Skafunderz egyik tagja játszik: Csapó Adelinda szaxofonozik. A lemez egyetlen, s a zenekar történetében egyedi, magyar nyelvű, s kifejezetten rádióbarát nótájában, a Lelkem Iránytű-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának több tagja is vendégeskedik: Kolozsvári László brácsán játszik, Popa Péter és Csébfalvi Judit, valamint Tóth István hegedül. Utóbbi művész a Magyar Rádió szólamvezető muzsikusa és egyben a basszusgitáros Berci édesapja is, így mindannyian örömmel vállalták a szereplést, bizonyítva ezáltal, hogy a komoly-és a könnyűzene összekapcsolódása mennyire élvezhető eredményt szül. A Lelkem Iránytű és a How Dare You című nótában emellett nem más ül a zongoránál, mint Varga "Pici" Zoltán. Az ő nevével fémjelzett érdi, Bakery stúdióban készültek a lemez felvételei, Bodnár Péter pedig a fő hangmérnök feladatát látta el. A nóta további érdekessége, hogy eredetileg angol nyelvű lett volna (Trainsong címmel), de a csapat végül mégis a magyar szöveg mellett döntött.

A borítót a zenekar barátja, Tóth István festette, faroslemezre, olajfestékkel, s ennek a képnek a koncepciója vonul végig a az egész bookleten. A srácok ezúttal az eddiginél kicsit komplexebb zenével rukkoltak elő és a hangulatvilág is változatosabb, ami főként olyan emberi érzéseket és helyzeteket boncolgat, amelyekkel a mindennapjainkban találkozhatunk, mindezek ellenére az eddig megszokott kőkemény riffek sem hiányoznak a nótákból." Forrás: kiadói archívum.

Mit fűzhetnék hozzá? Egy együttes életében elég kényes pont az énekes váltás, én mégis úgy érzem, hogy a komplexitások ellenére mégis hallgatóbarátabb lett az Insane és ha ilyen lendülettel folyattják tovább a zenekart, mint ahogy eddig is tették, akkor szerintem könnyen átvészelik a tagcseréket.

7-8/10
sch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment