Breaking

7.22.2018

Ideas: Főnix/Phoenix (2008) (Nail Records - Paranoid Rec. [Erdély-Ro])

Aki még nem ismerné az Ideas történetét, az ezen ismereteit gyarapíthatja itt: www.ideasband.com. A csapat zenei világa Kun Anita érkezésével az Ébredés/Revival albumra teljesen megváltozott. Az addigi elborultabb, koncepciós dark/gothic világ egy lightosabb gótikus, nightwishes dimenzióba ment át. A Nightwish hatását nem negatívan kell felfogni, mert míg a finneknél a zeneszerzés oroszlánrésze és a szövegek teljesen Tuomas fejéből jöttek - bárhogy is fog fájni a fanatikus Tarja rajongóknak a következő kijelentés: Tarja bizony csak a Nightwish arca volt - addig a "magyar Nightwish-nél" a zene 4-5 ember közös munkája, a
szövegek pedig Anita szerzeményei. Ezen téma további boncolgatása helyett inkább ajánlom figyelmetekbe az Ébredésről írtakat.

Az Ébredés után sajnos a zenekart tagcserék hátráltatták az előrehaladásban, de mára úgy tűnik, hogy minden a helyén van. A Főnix is két nyelven (magyar/angol) jött ki, mint az elődje. Lehetne azt is mondani, hogy az Ébredés folytatása, viszont első hallásra ami igazán fülbe tűnik, az az, hogy Anita kevésbé operásabban énekel és ez szerintem jó is, mert így jobban eltudnak távolodni a Tarjás Nightwish világától. Az énekhez hasonlóan a zene is valamennyivel direktebb lett. Ami nekem nem igazán jött be, az két rövidke frázis: "Hallod, szól a gitár!", meg "ha szól a gitár". Tudom, hogy ez már szőrszálhasogatás, de akkor is cikinek tartom az ilyen kijelentéseket, nekem így a XXI. század elején az ilyesmi sérti a füleim.

Lehetne kiemelni dalokat úgy a magyar verzióról, mint az angol verzióról, amelyek vagy itt, vagy ott erősebbek lettek, de inkább hallgassátok meg a CD-ket, mert egy ennyit megérdemel ez a csapat, hisz simán nemzetközi szinten nyomják ezt a muzsikát. A magyar verzió pedig egy bónusszal lett megspékelve, éspedig Erkel Ferenc: Bánk bán Hazám, hazám tételét énekli Anita és a Dalriada "főnöke" Ficzek András. Lehetne írni arról, hogy Tibcsi visszaérkezésével markánsabb lett a gitárhangzás, hisz most már két gitár van csatasorba állítva, de minden egyéb dicséret eltörpülne a Főnix/Phoenix jól sikerült anyaga mellett. Úgy érzem, hogy a neheze igazából most kezdődik, hisz nemzetközi szinten is még ismertebbé kellene tenni a csapat nevét és muzsikáját, ami bizony nem kevés munkával és egyebekkel jár.

https://hu-hu.facebook.com/IdeasOfficial/

8-9/10
esch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment