Breaking

7.18.2018

Edda: Szélvihar (1991/2010) (Proton/Hammer Records - PR [Erdély-Ro])

A "Szélvihar" újrakiadásával kapcsolatosan is jönnek elő az emlékek. Valamikor '91 tavaszán a kolozsvári közszolgálati rádió rockműsorában bemutatásra került az aktuális Edda album. Ahogy felcsendültek a dalok tudtam, hogy valamilyen módon be kell szerezni ezt az anyagot is. A nyári magyarországi vendégmunkáskodás ellenértékének bizonyos %-a bakelitekre, meg kazettákra ment el és a kazetták közt ott volt a "Szélvihar" is.

A 227-es HammerWorld (2010. szept.) "Klasszikus" rovatába bekerülő jelen írás tárgyát képező album, sok embernél hördülést váltott ki, aminek nem értem az okát,
mert 600 egynéhány km távolságról nézve a magyarországi rock történéseket, szerintem az utóbbi húsz év Edda termései közül a "Szélvihar" igenis klasszikussá érett.

A rendszerváltás utáni optimizmus (Győzni fogunk!) itt már picit keserűre vált (2000 év, Nostradamus, Magányos tömeg, Nincs visszaút), de persze megmaradt az Edda bulis arca is (Öt lány, Hé lány), ahogy a szerelmes oldala is (Szeretnélek boldognak látni, Újra láttalak).

A Hammer Records-os újrakiadás most is fullosan van extrákkal: az első CD kiadás angol nyelvű bónusz dalai (Circle, Crazy feeling, Loveless world, House on fire) mellett a multimédiás részen ott van két klip is: Nincs visszaút, Crazy feeling.

A "nagy" dalok szerintem: Szélvihar, 2000 év, Nostradamus, Nincs visszaút, Újra láttalak, az instrumentális Hajtóvadászat.

Gyűjteménybe való darab!

esch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment