Breaking

7.18.2018

Edda: 10. Győzni fogunk! (1990/2010) (Proton/Hammer Records - PR [Erdély-Ro])

Most, hogy újra kijött a Győzni fogunk! csak úgy tódulnak elő az emlékek: első teljes Edda albumom, igaz, csak másolt kazettán, de hát akkor jött Erdélybe/Romániába a nagy szabadság, vadkapitalizmus képében, teljes káosz volt minden téren, miért épp a hanghordozó piac lett volna kivétel? Aztán '90 őszén jött maga az Edda teljes erdélyi turnéval, csak a székelyudvarhelyi sportcsarnokban egymás után két este volt teltház, gondolom, hogy a többi állomás (Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, stb.) helyszínei sem kongtak az ürességtől.

A Bakancsos Eddán felnőtt generációnak a 10.-es már nem
az igazi Edda, legalábbis sokan így voltak vele... Vagy csak nem voltak elég nyitottak? Más idők jártak a '80-as évek elején és 1990-re egy rendszer bukott meg a kelet-európai blokkban, más szelek kezdtek fújni. Mindenki, minden téren bizakodva tekintett a jövőbe. Az Edda sem állhatott meg azon a szinten amit addig elért.

Lépni kellett... Ennek a lenyomata szövegileg a Győzni fogunk! Zeneileg/hangzását tekintve is egy új korszakba lépett Atis és bandája. Ez az album ma már a '90-es évek magyar hard rock történetének egyik alkotó eleme. Helye van a gyűjteményekben, főleg, hogy ez az újrakiadás multimédiás része tartalmazza az akkori hivatalos videoklipeket is: Győzni fogunk!, Ördögi kör + a teljes szövegkönyvet.

Az album erősségei szerintem: Győzni fogunk!, A híd, Ördögi kör, Vágyom haza, Ha feladod az álmaid...

esch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment