Breaking

7.18.2018

Edenbridge: My Earth Dream (Napalm Records - 2008)

Az osztrák Edenbridge-nek a nagy áttörés még nem igazán jött meg - így látom én -, hiába a keleti sikerek (pl. dél-koreai bónuszolt kiadások), a komoly háttér munka. Pedig zeneileg sincsenek nagyobb gondok a csapat házatáján.

Sokan az osztrák Nightwish-nek tartják őket, de ez nem teljesen fedi a valóságot, mivel az Edenbridge zenéjében sokkal több hatás érződik, pl. keleties ízek és itt nem az unalomig ismert maharadzsás témákra gondolok, hanem a kínai-koreai elemekre, barokkos- és neoklasszikus elemek. Sabine éneke sem igazán operás, hanem inkább a musicalek világát idézi, nem kevés Barbra Streisand
hatás bujkál a háttérben, nemhiába kedvenc színésznője a "rút kiskacsa". Talán pont az ő hangja miatt érzem azt, hogy hiányzik az osztrákokból a "tökösség". Fejet hajtok Sabine képzettsége, éterien tiszta hangja előtt, de nekem akkor is hiányzik egy kis "dög", egy kis "kosz" az énekből, mivel itt alapvetően azért metal muzsikáról van szó. A cseh filharmonikusok szereplése emeli az album nívóját, de úgy érzem, hogy engem ezzel sem tudnak annyira meggyőzni, hogy a képzeletbeli év végi tízes listámon ott legyen a My Earth Dream.

8/10
esch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment