Breaking

1.23.2019

Versailles: Noble (CLJ Records, 2008)

A japán Versailles 2007-ben alakult. Olyan arcokat rejt a zenekar, mint Kamijo (ének; ex-Lareine, ex-New Sodmy), Hizaki (gitár; ex-Sulfuric Acid), Teru (gitár; Aikaryu), Jasmine You (basszusgitár; ex-Jyakura) és Yuki (dobok; ex-Sugar Trip). Az albumot két single (A Noble Was Born in the Chaos, The Revenant Choir) és egy EP (Lyrical Sympathy) előzte meg.

Akik kicsit járatosabbak a japán rockzenei világban, a Versailles névből sejthetik, hogy egy visual kei együttesről van szó. Ha skatulyázni kéne a zenéjüket, szimfonikus, klasszikus elemekkel kidekorált power
metal. A Lareine rajongók biztos nem csalódnak, mert külsőségekben nem nagyon tér el a zenekar az akkori stílustól. Gyönyörűek a kosztümök, tényleg "Versailles fénykorát" idézik :). Muzsikában azért pici keményedés tapasztalható.

Az albumot nyitó, kerekítve másfél perces Prelude egy nagyon hatásos kórusmű, filmszerű beütéssel. Az Aristocrat's Symphony-ról a Moi Dix Mois ugrott be. A Yuki által életre keltett géppuskára emlékeztető dobalapra építkezik a többi hangszer és Kamijo lágy éneke. Ez a tendencia folytatódik az Antique in the Future-ben, meg-megszakítva pár nyugisabb résszel. A Second Fear-Another Descendant- egy elsöprő lendületű nóta, míg a Zombie amolyan katonás, reszelős, menetelős/masírozós ütemű, a megszokott ének mellett, itt-ott némi hörgéssel. Az After Cloudia-t még lírainak is lehetne nevezni, ha nem pörögne alatta jóféle power metal zene. Viszont a zongorával indító Windress már belepottyanhat a lírai kategóriába. Persze, itt nem olyan cukrozott cseppfolyós maszlagra kell gondolni. A The Revenant Choir selymes "szintiintrója" kicsit "elkábítja" a hallgatót, hogy aztán jól felrázza és egy változatos szerkezetű dallá olvadva áramoljon a hangfalakból. A To the Chaos Inside elég zúzós darab. Ide egy durvább éneket képzeltem volna el. A Suzerain gitárszólója nagyon ott van és jó a szerkezetet megszakítgató "Hurry up!-os" kórus. Majd egy monumentális szerzemény következik, a tekintélyes időtartamú, 9:38 perces History of the Other Side, mely változatos témákat sorakoztat fel. Levezetőként a zongorakísérettel előadott Episode hangzik el. Az európai kiadás még egy bónusznótát tartalmaz, a The Revenant Choir eredeti verzióját. A kiadványhoz tartozik egy DVD is, melyen megtalálható a Prelude, az Aristocrat's Symphony és az Episode klipje.

A dalszövegek többnyire japánul íródtak, egy-két dalban néhány sor angolul van. Remélem, ez és a külsőség nem ijeszt el senkit sem, mert a Versailles egy technikás, igényes muzsikát produkáló csapat! Kis teszteléshez íme a The Revenant Choir-hoz készült klip, további ismerkedéshez meg a MySpace!

SW
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment