Breaking

1.23.2019

The 69 Eyes: Back In Blood (Nuclear Blast, 2009)

Valószínű, hogy a finn goth'n'roll csapat legújabb albuma is megosztja a tábort. Jyrki még év elején emlegette, hogy Matt Hyde producer kedvenc 69 Eyes albuma a Blessed Be és talán emiatt páran úgy gondolták, köztük én is, hogy több lesz a goth-os momentum a Back In Blood-on. Aztán napvilágot látott az első kislemeznóta, a Dead Girls Are Easy. Számomra, az "idő visszalépés" nagyobbra sikeredett 2000-nél. Persze, egy dal alapján még nem lehet sokat filozofálni.

Végül megérkezett a teljes anyag. Már tavaly lehetett tudni, hogy az ördögök és az angyalok után, elsősorban a
vámpíroké lesz a főszerep. A CD borító Estevan Oriol munkája, aki olyan magazinok számára készít fotókat, mint pl. a Details, a Vibe, vagy a Rolling Stone. Nagyon klasszul néz ki a véres koponya a rózsákkal. Talán ez egyike a legjobb 69 Eyes borítóknak. Megvolt a szem számára a napi adag, jöhetett a fül. Végül is ebben az esetben fontosabb, hogy az ne maradjon táplálék nélkül. Fokozatosan formálódott véleményem az elhangzottakról. Már az elején pedzegettem, hogy olyan, mintha nagyobbat léptek volna vissza az időben. Az első néhány dal (Back In Blood, We Own The Night, Dead n' Gone, The Good, The Bad & The Undead, utóbbi egy jó kis masírozós darab) közben, a csapat sleaze-sebb oldala villant meg, nem a gótosabb. A számok kicsit nyersebb hangzásúak, kb. mint a Rocker-é az Angels-ről. Ez nem tartozik túlzottan a leíráshoz, de láttam pár megjegyzést, hogy a Dead n' Gone refrénje hasonlít a Csipet-csapat dalának refrénjére :). És van benne valami! A Kiss Me Undead félig-meddig egy lazább szerzemény. Refrénjénél (szóismétlés) a dalfesztiválok világa jutott eszembe. Ne kérdezd miért... A Lips Of Blood egy goth-osabb dal. Mellesleg, egyik nagy kedvencem. Ezután kezdtem affelé hajlani, hogy ez a lemez, amolyan összegzése az elmúlt 20 évnek. Minden benne van, ami a 69 Eyes-t jellemzi. Dögös, vad rock'n'roll, romantika, erotika, horror, vámpírok, lányok, zombik, bulik, éjszaka. A már klipről is ismert Dead Girls Are Easy megint inkább egy húzós rock'n'roll tétel, jó kis Bazie gyártotta gitárszólóval. A Night Watch egy lassabb nóta, könnyen emészthető dallamokkal. A Some Kind Of Magick sem veszíti el a hallgatót a melódiák labirintusában. Tetszik a verzék alatti reszelés, a refrén pedig jól dúdolható. A Hunger egy szép lírai szám, melynél a zongora kicsit kiemeltebb szerepet kap. A Suspiria Snow White-nál ismét felpörögnek az események. Az albumot a Star Of Fate-re (Angels) emlékeztető lírai Eternal zárja. Valami igazi nagyzenekari körítéssel is meghallgatnám ezt a dalt.

Sokan tudják, hogy Jyrki nagy rajongója a horror műfajnak, mely néha hatással van a dalszövegeire is. Pár példa: Lips of Blood Jean Rollin francia rendező filmjéből merít, az 1975-ös Levres de sang-ből. A Dead Girls Are Easy egy Nicki Styx nevű lány történetét feldolgozó sorozat része Terri Garey tollából. A Night Watch egy 2004-ben készült orosz fantasy-horror, a Hunger-t pedig Tony Scott 1983-as filmje, a The Hunger ihlette. De meg lehet említeni a világ egyik leghíresebb vámpírját, Drakulát is, akit Bram Stoker hívott életre. Található utalás rá a Kiss Me Undead-ben :).

Most jönne az összegzés. Nekem tetszik az album. Nem is akkora baj, hogy nem lett úgymond blassed be-s. Mindenféle nóta megtalálható, a húzós sleaze témáktól kezdve, a lírai sötétebb szerzeményekig és Jyrki is hozza a tőle megszokott mély énekstílust. A lemez hangzása is rendben.

Nagyon tömör összegzés: Back In Blood!

1. "Back in Blood" - 4:30
2. "We Own The Night" 4:03
3. "Dead N' Gone" - 3:40
4. "The Good, the Bad, & the Undead" - 3:28
5. "Kiss Me Undead" - 3:58
6. "Lips of Blood" - 4:21
7. "Dead Girls Are Easy" - 3:55
8. "Night Watch" - 4:33
9. "Some Kind of Magick" - 3:43
10. "Hunger" - 4:34
11. "Suspiria Snow White" - 3:34
12. "Eternal" - 4:19

http://www.69eyes.com/
http://www.myspace.com/theofficial69eyes

SW
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment