Breaking

1.16.2019

"Azt hiszem, az új lemezünk és az első saját turnénk egy másik szintre fog emelni minket." - Molnár Máté (Beast In Black)

Egy sikeres Nightwish turné után, második lemezük és saját, önálló turnéjuk előtt kérdeztük Molnár Mátét.

A csapat nevét a Berserk manga/anime ihlette. Ez a név utalás a főkarakterére Guts-ra, kinek belső sötétségének megtestesülése a Beast of Darkness?

Igen. Amikor egy jó zenekarnevet próbáltunk kitalálni (ami manapság szinte lehetetlen küldetés), Anton vetette fel ezt az ötletet. Nagy Berserk rajongó és az együttes nevével is utalni akart erre. De a "Beast" szó egyben utalás Anton előző csapatára is, melyben az összes dalt ő szerezte még a kilépése előtt. Később, de még nagyon az elején hezitáltunk, hogy ejtsük-e ezt a nevet, hogy semmilyen kapcsolat ne legyen a múlttal, de végül megtartottuk. És azt hiszem, ez jó döntés volt :).


Elég nemzetközi összetételű a csapat, hogyan találtatok egymásra?

Mindenki másképp találkozott a többiekkel, így csak a magam történetét mesélem.
Antonnal akkor találkoztam először, amikor a Powerwolfot kísértük a 2013-as európai turnén. Ő a Battle Beasttel volt ott, én a Wisdommal. Egyből megtaláltuk a közös hangot és az egész turnét végig beszélgettük. Majd, miután kilépett a Battle Beastből 2015-ben, csatlakozott a Wisdomhoz. Yannis-szal és Kasperival az első hivatalos csapat-összejövetelen találkoztam Helsinkiben 2015 őszén. Beültünk egy bárba és beszélgettünk. Miután Anton felfedte a terveit a tagok kilétéről, megnéztük egymást az interneten, de soha nem beszéltünk a találkozó előtt. Atte Samit, az eredeti dobost 2017 őszén váltotta. Mindannyian a próbateremben találkoztunk vele először, mikor a WASP turnéra készültünk.

Milyen visszhangja volt a nemrég lezárult Nightwish turnénak?

Amikor minden este tízezer ember van jelen, akkor könnyű jó visszajelzéseket kapni :). Ha nem vagy szörnyen rossz a színpadon biztos lesz pár ember, akiknek tetszett a műsorod és dicsérnek. Akiknek nem tetszett a koncerted, ritkán kezdik terjeszteni a gondolataikat. Talán elmondják a véleményüket a barátaiknak, de utána megfeledkeznek rólad. Azt hiszem, nem lehettünk olyan rosszak, mert sokszor több, mint egy órás közönségtalálkozóink voltak a koncertek után :). De amúgy, az önálló turné fogja hamarosan megadni az igazi választ erre a kérdésre. Ha sok ember lesz mindegyik koncerten, az azt jelenti, valamit jól csináltunk! És 5 helyszín már teltházas... :)

Nagy arénákban léphettetek fel. Mi volt az erősebb: a pozitív energia a lehetőség miatt, vagy a "bénító" drukk a nagy tömeg láttán?

A legerősebb az volt, hogy elhiggyük, ez igaz :D! Nagyszerű volt az egész turné, könnyű és kikapcsoló, nem akartuk, hogy elérkezzen a vége. Mindannyian voltunk turnékon a Beast In Black-kel és az előző együtteseinkkel, de ez a turné a Nightwish-sel egy másik szint volt. Azt hiszem, a nagy színpad és az őrült mennyiségű tömeg csak felspannolt és még inkább lelkesített minket!


Úgy tűnik, Anton nagy anime/manga rajongó. Mindenki osztja ezt a rajongást az együttesben?

Nem annyira, mint ő, mert ő egy igazi megszállott rajongó, de mi is egyre jobban bekerülünk ebbe az anime/manga világba. Nem igazán tudod elkerülni, mikor a dalok fele, amiket minden nap játszol, arról szólnak :)!

A Berserker című debütáló albumotok szövegeit szintén a Berserk ihlette. Az album felfogható konceptalbumként?

Határozottan nem! 5-6 dal van a bemutatkozó albumon, melyeket a Berserk ihletett, a többi különböző élethelyzetekről, történetekről szól. Mikor egy konceptlemezt készítesz, az összes dal a kiválasztott témáról szól és egy történetet, vagy időrendet próbálsz felállítani a track-eknél is. A Berserker nem ilyen, valamint a következő lemez sem lesz ilyen!

Kik hatottak rátok leginkább zeneileg?

Vicces, mert néhány héttel ezelőtt egy interjúnál, amit közösen csináltunk egy finn magazin számára, az újságíró ugyanezt kérdezte tőlünk. Miután elkezdtünk válaszolgatni, rájöttünk, hogy mindannyiunkra olyan sokféle különböző banda volt hatással, hogy azt még egyénileg is lehetetlen elmondani. De tudok mondani néhány nevet, akik a legerősebben hatottak ránk: Judas Priest, WASP, Accept, Manowar stb.

Visszatérve előző csapatodra, a Wisdomra  úgy tűnik, "keresed" azokat az együtteseket, melyek történeteket mesélnek el és egy koncepció köré építik a dalaikat.

Mivel én alapítottam a Wisdomot és részben a Beast In Black-et is, nem kellett keresnem őket :). De igazad van; szeretem a koncepciókat, főleg mikor az túlmutat egy albumon. Szeretem, mikor az átszövi a zenekar életét. A Wisdomban volt egy kabalafigura, Wiseman és köré építettük a koncepciót; főleg a dalszövegekkel, de albumról albumra követhetted a történetét a csapat két évvel ezelőtti feloszlásáig. A Beast In Black-ben van ez az oroszlán figura és minden lemezen 5-6 dal szól a Berserkről.


A From Hell With Love-ra keresztelt albumotok februárban jelenik meg. A Sweet True Lies című dalra készített videoklip megtekinthető a YouTube-on. Úgy tűnik, a világa eltér az első lemez "koncepciójától". Lesz az új albumnak valami története?

A koncepció a bemutatkozó albuméhoz hasonló; 5 dal az animéből mesél el történeteket, a többi valami másról szól. A 13 dal között lesz két feldolgozás; a Killed By Death a Motörheadtől és a No Easy Way Out Robert Teppertől. Így aztán a Sweet True Lies ugyanolyan könnyen illeszkedik a világunkba, mint a Berserker lemezen található Crazy, Mad, Insane.

Mit vársz ettől az évtől?

Kitörést, egyértelműen! Ha a finn srácokat kérdeznéd, valami közepesen lelkes válaszokat adnának, de én mindig optimistább vagyok és szerencsére eddig igazam is volt! Azt hiszem, az új lemezünk és az első saját turnénk egy másik szintre fog emelni minket. Az elővételes jegyeladások és az új kislemezeink sikere arra késztet, hogy, ezeket a szavakat hangosan is kikiálthassam :).

Köszönjük!



Beast In Black:
Anton Kabanen - gitár, háttérvokál
Yannis Papadopoulos - ének
Kasperi Heikkinen - ritmusgitár
Mate Molnar - basszusgitár
Atte Palokangas - dob

http://www.beastinblack.com/
https://hu-hu.facebook.com/beastinblackofficial/

No comments:

Post a Comment