Breaking

7.09.2018

Cross Borns: A Fiú és a Sárkány/The Boy and the Dragon (2009) (Nail Records - PR [Erdély-Ro])

Kicsit féltem az új Cross Borns album meghallgatásától, mivel a dupla válogatás Halhatatlan vágyódás és (a) A Torony hangzása nem volt a leghallgatóbarátabb. Tudok olyan rajongóról aki pont ezen okokból nem vásárolta meg (a) A Fiú és a Sárkányt. Na, de tatabányai barátaink igyekeztek és elfogathatóbb hangzással hozták ki legújabb művüket.

Ezúttal is dupla CD formátumban gondolkoztak, a második CD az album angol nyelvű változatát tartalmazza. A sztori is ismét egy kerek történet köré fonódik és én Somlói Feca fantasy történeteiben mindig megkapom a mai
valóságra utaló jegyeket is, vagy csupán az én fantáziám kalandozik el és belesző ezt-meg azt (?), de pont ettől művészet, amit Feca megálmodik és aztán meg is valósít szövegileg, hogy a hallgatót el tudja vinni egy másik dimenzióba is, de ugyanakkor a valóság talajától sem szakítja teljesen el. Ő mindig tele van ilyen ötletekkel és amikor alkalmunk van, nagy ritkán, személyesen is találkozni, akkor nagyon bírom, ahogy lelkesen mesél jövőbeli terveiről, mivel nála előre meg van már 1-2 album koncepciója: sztori, borítófestmény, stb. Zeneileg is folytatják a Cross Borns hagyományokat, talán most több a "szimfónikus" betét, amitől emelkedettebb hangulat uralja a 12 dalt. Patvaros Mária énekesnő ezúttal jóval kevesebb szerepet kapott, nagyobbrészt inkább a vokálokban hallani a hangját.

Remélem, hogy a Cross Borns népszerűség lesz még olyan magasan, mint a Kalandozás Középföldén idején és ajánlom minden fantasy- és magyar metal muzsika rajongónak A Fiú és a Sárkányt.

7,50/10
esch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment