Breaking

6.20.2022

Új Ghost Toast klip

Promo pic by Tamás Varga (Brownhand)

A mai napon megjelent a  kísérletezős, instrumentális progresszív rock zenekar, a Ghost Toast legújabb klipje, a márciusban megjelent Shade Without Color lemez nyitódalára.

 
A Shade Without Color album

A Ghost Toast jelenleg azon dolgozik, hogy a jövőben visszatérjen a színpadra és közel 3 év után újra koncertezzen, remélhetőleg már ez év végén.


A dalról/klipről:

Szeretünk többféleképpen értelmezhető címekkel dolgozni és nem megmondani konkrétan, hogy mi mit jelent, a Get Rid Of lényegének is elég annyi, hogy mindenkinek van mitől megszabadulni, mi főként a zenét használjuk erre, és abban bízunk, hogy a mi dalaink is olyanok, amik tudnak ebben segíteni.

A klip – zenekartagokon kívüli – szereplője Nyeste Zsuzsanna, a videót pedig Varga Tamás készítette a Brownhandfilmtől. Mindkettőjüknek nagyon hálásak vagyunk, ahogy a debreceni Turn Termek-nek is, akik a helyszínt biztosították.

Ez az első klipünk, ahol a zenekar 2020-tól újnak számító dobosa, Cserős Zoltán (Zoma) játék közben is látható.



A lemezről röviden:

A Shade Without Color a 2020-ban megjelent Shape Without Form albumunk folytatása. A dalok nagyja egy időben íródott, és eleve külön-külön megjelenő „duplalemeznek” szántuk. Mindkét lemezcím T. S. Eliot The Hollow Men című verséből származik, és mindkét lemez főként az üresség témájával foglalkozik. Persze csak amennyire egy alapvetően instrumentális anyag erre képes.

Nem is a kiüresedett állapot képezi elsősorban a lemez mögötti gondolatok alapját, hanem az ahhoz vezető tényezők, mint például a személyes sorsok, tragédiák, gyengeségek; az autoritás témaköre; a technológia egyre személytelenebbé válása; a politika; az egymástól elidegenedő emberek; a fenyegetettség érzet.

Ez az üresség uniformizál, feloldja az egyént, hasonlóan kiábrándulttá és reményvesztetté teszi az embert.

Mindkét lemezre a téma illusztrációjaként tekintünk, ezért is használunk most is filmidézeteket, interjú-, illetve beszédrészleteket, verseket. A saját gondolataink és érzéseink ott vannak ezekben és persze a zenében elrejtve. Igyekeztünk ugyanakkor ezt az elég komor témát több helyen feloldani, hiszen nem gondoljuk azt, hogy az emberi sorsok nagy általánosságban reménytelenek lennének, vagy, hogy ne lenne ki-, illetve visszaút. A komorabb részekben fel-felbukkannak reménytelibb momentumok, a szépnek és lágynak szánt témákban pedig itt-itt disszonancia jelzi, hogy ez egy folyamatos küzdelem. 

Biográfia:

A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretünk (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használjuk is ezeket a hatásokat, hogy valami számunkra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossunk, teljes szívvel. 

A főbb hatásaink: Tool, Orbital, Shpongle, Ulver, Ott, Jaga Jazzist, Plaid, Future Sound Of London, Mastodon, Pure Reason Revolution, Crippled Black Phoenix, The Mars Volta, A Perfect Circle, Nine Inch Nails, Russian Circles, 65daysofstatic God Is an Astronaut, Isten Háta Mögött, valamint számos filmzeneszerző.

Diszkográfia:
Toast in the shell (2011) - szerzői kiadás -
There is no en... (2013) - szerzői kiadás -
Out of This World (2017) – Inverse Records (FIN) –
Shape Without Form (2020) – Inverse Records (FIN) –
Shade Eithout Color (2022) – Inverse Records (FIN) –

A zenekar 2008-ban alakult és 2020-ig változatlan felállásban működött, Papp László dobos azonban 2020 elején elhagyta a zenekart, a helyére Cserős Zoltán érkezett, a Ghost Toast ötödik lemeze, a Shade Without Color megalkotásában már ő vett részt.

Tagok:
Stefán János (basszusgitár, effektek, akusztikus gitár, billentyű)
Rózsavölgyi Bence (gitár)
Cserős Zoltán (dob, dobprogramozás)
Pusker János (cselló, billentyű)

No comments:

Post a Comment