Breaking

7.21.2021

Drastic Times interjú: "Nehéz idők, drasztikus megoldások – tartalmas, érzelmes, zúzós. Metal. Ez a Drastic Times."


Nemrég fejeződött be a blog házi "dalfesztiválja", a Prison Vision 2021. Több, mint negyven ország képviseltette magát, köztük a Drastic Times is. A hazai zenekar szinte végig vezetett és lelkes rajongótáborának köszönhetően, simán megnyerte a versenyt. Eme tény apropójából készült egy interjú a fiatal, ámde tapasztalt zenészekből álló csapattal.

Először is, gratulálok a Prison Vision 2021 első helyének megszerzéséhez! Ennek a kis dalversenynek az ötletét az Eurovízió szolgáltatta. Gondoltatok-e már arra, hogy benevezzetek a jövőben ennek a dalversenynek a hazai válogatójába (ha indít Magyarország fellépőt)?

Köszönjük a gratulációt :)! A Drastic Times esetében még nem gondolkoztunk ilyeneken, de az Ideas-szal már neveztünk hasonló műsorba. A tapasztalat az, hogy a nevezési feltételek elég drasztikusak :). De alapvetően nyitottak vagyunk a témára, mérlegelés kérdése. 

Sokan tudják, hogy a zenekar magját az Ideas legénysége alkotja. Kicsit kanyarodjunk vissza ehhez az alakulathoz. Miután Kun Anita kilépett, Király Anna állt a mikrofon elé. Viszont nem tartott sokáig ez a felállás. Tavaly februárban kezdtek szivárogni a hírmorzsák egy új énekesnőről, új dalokról... Majd augusztusban lehullt a lepel és előtűnt a Drastic Times Suták Vanda énekesnővel. Egyből felvetődik a kérdés, miért fut új név alatt ez az együttes?

Ennek több oka is van, de alapvetően az alkotói szabadságról szólt ez a döntés. Az Ideas nagy múltú zenekar, több korszakkal és énekessel, ebből kifolyólag vannak elvárások, például bizonyos dalokat „kötelező” előadni egy Ideas koncerten, az új témák pedig legyenek szimfonikusak, az ének legyen operás stb. Emellett, a dalszövegek is nagyon kötődnek egy-egy énekeshez. Más énekesek dalszövegeit hitelesen előadni nem egyszerű feladat, több különböző ember gondolatvilágával azonosulni szinte lehetetlen, egyetlen énekes számára. Így jutottunk arra, hogy nem nyitunk egy újabb korszakot az Ideas számára, hanem a további új elképzeléseinket egy másik zenekarnév alatt valósítjuk meg, teljesen kötetlenül, ahol bármit megtehetünk, bármit eljátszhatunk, és ez elvárások nélkül jusson el a hallgatókhoz.

Nemrég az Ideas Facebook oldalán olyan borítókép jelent meg, melyen Anita is látható. Ez valami utalás az együttes további sorsát illetően?

Az Ideas jövőjéről most még nem nyilatkoznánk. Jelenleg csak a Drastic Times-szal foglalkozunk.

Hogyan találtatok rá Vandára?

A Tatabánya környéki zenei életben alapvetően mindenki ismer mindenkit, Vanda korábban is felbukkant már itt-ott, mint vokalista édesapjával közös zenekarukban például. Krisztiánnal egy munkahelyen is dolgoztak, mindketten énekeltek ugyanabban a helyi Iron Maiden tribute zenekarban, szóval így szép lassan a metal vonalon is összekapcsolódtunk.

Vanda, Veled találkozhattak már a zenerajongók a Jackson Criminal koncertjein. Mi a helyzet ezzel a projekttel?

A Jackson Criminal sajnos a COVID pandémia óta kényszerpályára került, jelenleg inaktív állapotban van. Mivel ebben az időszakban nem a koncertezésé a főszerep, a tagok többsége dalírással tölti az idejét más zenekarokban.

Jelenleg mindenki számára a Drastic Times az elsődleges zenekar?

Alapvetően igen, a Drastic Times számára folyamatosan írjuk a dalokat (Tibcsy, Vanda, Krisztián). Vanda a Drastic Times énekesnője.

Eddig két dalotok jelent meg, az Egy test, egy lélek és az Egy új hajnalon. Hogyan haladtok a dalszerzéssel? Ha például kapnátok egy koncertmeghívást, van elég saját dal a tarsolyotokban ahhoz, hogy kitöltsétek a műsoridőt? És nem mellesleg, mikorra várható az első album megjelenése?

A dalszerzéssel köszönjük, jól haladunk. Egy albumnyi dal alapjai már le vannak fektetve. Ami még hátra van: a szövegek és énekdallamok, vokálok csiszolgatása. A dalok összepróbálása, koncertműsorrá alakítása terveink szerint az elkövetkezendő hónapokban meg fog történni, szeretnénk a 2022-es évet már úgy kezdeni, hogy koncertképesek legyünk, olyan 8-10 saját dallal és esetleg 1-2 meglepetés dallal... :) Az első album megjelenésére még nincs konkrét dátum, de meg kell, hogy történjen 2022-ben.

Az Ideas-nak eleinte angol nyelvű albumai voltak, később kétnyelvű dupla CD-k jelentek meg. A Drastic Times-nak is lesznek angol nyelvű dalai?

Nyitottak vagyunk erre is, de jelenleg nem dolgozunk angol verziókon. A magyar nyelvű dalokkal szeretnénk megállni a lábunkon, a lemezt is magyar nyelven tervezzük. A szövegeket viszont lefordítjuk majd, és közzétesszük valamilyen formában, hogy mindenki számára érthető legyen a dalok üzenete. 


Az Egy test, egy lélek videoklipjét Németh Kobe Dániel rendezte. Tetszik, hogy utalások találhatóak benne a dalszövegre és nemcsak "üres" jelenetek vannak jelenetek hátán. Volt beleszólásotok a forgatókönyvbe, vagy szabad kezet adtatok Dánielnek?

Kobe-val már dolgoztunk az Ideas: Till the End of Time videoklipjén, így tudtuk, hogy jó kezekben van a projekt. Adtunk ugyan instrukciókat (például a világos és sötét szoba koncepcióját), de azért igyekeztünk visszafogni magunkat, hogy ne korlátozzuk túlságosan Kobe kreativitását – és elégedettek vagyunk az eredménnyel. 

A koronavírus járvány eléggé szétcincálta a zeneiparban dolgozók életét. Hogyan érintett/érint Titeket ez a „felfordulás”?

A privát munkahelyeinket a járvány szerencsére kevésbé érintette, így nem kellett alapvetően más életet élnünk a járvány alatt. Persze vigyáztunk egymásra, a próbákat is korlátoztuk, de a dalszerzéssel tudtunk haladni.

Végezetül, ha promóterek lennétek, ki-ki hogyan ajánlaná a Drastic Times-t a nagyérdemű közönségnek?

Krisztián: Metal, dallamok, női ének. Power, egy kis gothic fűszerrel.
Vanda: Nehéz idők, drasztikus megoldások – tartalmas, érzelmes, zúzós. Metal. Ez a Drastic Times.


Drastic Times:
Suták Vanda - ének
Preil Tibor - gitár, billentyűk
Seres Krisztián - gitár, tiszta ének
Békési László - dobok, ének
Torma Mihály - basszusgitár, ének


sw

No comments:

Post a Comment