Breaking

5.13.2019

Anno: Junkies, M.Á.K. - Budapest, Riff-Rööfff, 1995.12.16.

A Riff-Rööfff kissé szűkösnek bizonyult a Junkies második lemezbemutató koncertjéhez, ugyanis fél 10 körül már szép sor álldogált a bejárat előtt, ahová később a megtelt táblát is ki lehetett volna akasztani.


A M.Á.K. névre hallgató előzenekar amolyan Sex Pistols-os punkot nyomatott. Saját számaik mellett olyan feldolgozások hangoztak el, mint pl. a Ramones-től a Blitzkrieg Bop, vagy az Animals-től a Felkelő nap háza (persze punkosítva).

A szokásos intro után színpadra robbant a Junkies. A Félsz jó kis beindulós nóta, és meg is lett a hatása. Sorra dübörögtek a punkos ízű második kazi dalai, a Tovább, a két demónóta, a Vesztettél és a Vigyél át, az Ez csak a valóság, az Akupunktúra, a One Punch és még sorolhatnám. A repertoárt olyan feldolgozások tarkították, mint a Dead Kennedys California Über Alles-e, a Ramones lelki terápiája és a Misfits Rikkitől, vagy a Skid Row Riot Act-je Csányi Szabolcs vendégszereplésével, sőt a nagy közönségkedvenc Basket Case a Green Day-től. A feldolgozások között szerepelt egy francia nyelvű szám Plastic Bertrandtól, a Ca Plane Pour Moi, amit a gitáros Barbaró Attila énekelt. Vendégként fellépett még a J.K.E. gityósa, akinek nevét sajnos nem jegyeztem meg. Az első kaziról ismert Alkohol szép sikert könyvelhetett el.

A műsort szokásosan a Sex Pistols Anarchy In The UK nótája zárta, mely alatt akkora tömeg özönlötte el a színpadot, hogy a srácokat már nem is lehetett látni. Ráadásként még egy Hobo szám, a Kopaszkutya is eldördült. A közönség az egész bulin vette a lapot. Hatalmas pogózás, ugrálás, fejrázás kísérte a "talpalávalót". Néha be-becsúszott egy-két hamiskás hang, de a hangulaton semmit sem változtatott. A Junkies-ra biztos nem lehet azt mondani, hogy távolságtartó csapat. Szekeres András énekes néha elveszett a nézőtéren. A koncert inkább egy kitűnő hangulatú házibulira emlékeztetett, még ajándékosztás is volt. Bizonyos percekben az ember Amerikában érezhette magát, köszönhetően Rikki beszólásainak. Aki nem jött el (vagy nem fért be), annak sikerült kihagynia egy jó húzós bulit!

sw (Szi. Szi.)

No comments:

Post a Comment