Breaking

5.02.2019

Anno: Junkies, Rat Rain, Budapest, Wigwam Rock Klub, 1997. február

Ezt elég régen írtam, talán az akkori Metal Hammer számára...

A Rat Rain az amerikai dallamos, húzós rockzene híve. Szövegeik leginkább a sex, drugs and rock'n'roll jegyében fogantak. Lendületes számaikkal (Tűzzel játszol, Rohadtul szép, Áldozat lettem, Húzz és a szerintem, rajongói körökben slágervárományos Életem) a srácoknak sikerült felpaprikázni a látogatók egy részét, ami nem kis dolog, mivel már volt "szerencsém" olyan koncertet szemlélni, ahol a főzenekar műsora alatt kb. 1-2 ember indult be. Saját dalaik mellett néhány feldolgozás is "elcsendült", a Skid Row Youth Gone Wild-ja (itt történt egy kis "hangbicsaklás"), az Omega Petróleumlámpája (keményített kiadásban) és a Gun Word Up-ja.


Félórás várakozás után a klub átadta magát az őrületnek, ugyanis színpadra lépett a Junkies. A küzdőtérre betömörült "junkistákat" nem kellett biztatni (csak néha). Mindent ki lehetett próbálni, ami egy bulin előfordulhat, pl. sörény-, vagy fejrázást, ugrálást, pogózást, sőt még egy "dominódőlést" is, főleg az első sornak. A programban régebbi és újabb szerzemények szerepeltek megspékelve jó pár nemzetközileg elismert banda nótájával. Kezdetnek a Mindenem a tiéd "dördült el", majd a Félsz és a Tovább elválaszthatatlan kettőse, nehogy az emberek kifújhassák magukat. Várhatóan májusban jelenik meg a harmadik Junkies album, ha minden igaz, Nihil címmel, melyről ízelítőül a Demonstrációs Ennyi kell ész az Ufók és istenek került terítékre. A Dead Kennedys Califonia Über Alles-e, a "filozofikus" kérdést taglaló Ki vagyok én, a pörgő Minden mindegy és az Ez csak a valóság után a Marilyn Manson Rock'n'Roll Nigger-je következett, melynél Rikki "Manson" állt a mikrofon elé. A gyógyászattal foglalkozó Akupunktúra, a "hiánypótló" Gumilány és az borús hangulatú Vesztettél folytatásaként ismét egy frissebb darabot hallgathattunk meg, a változatos témákból összegyúrt pesszimista Miért-et. Ha már itt tartunk, jöhetett a Született gyilkosok című "mesefilm" egyik betétdala, az L7 Shitlist-je. A viharfelhőket a Mindenki énekel oszlatta el. Akik rendszeresen járnak az együttes koncertjeire, megszokhatták Ki mit tud? Junkies-módra elnevezésű "vetélkedőt", ahol egy vállalkozó szellemű egyén kipróbálhatja énekesi tehetségét. A mostani szerencsés nyertes a Demonstráció III. válogatást vihette haza. Végezetül a Hagyj így és a Sex Pistols God Save The Queen-je hangzott el.

Persze a közönség nem engedte, hogy a srácok ráadás nélkül távozzanak a tett színhelyérő. Két klasszikus punkfeldolgozás (Ramones - Psycho Therapy, Sex Pistols - Anarchy In The UK) vetett véget a szombat esti tombolásnak.

A zenekar nagy formában volt (bezzeg a mikrofon...). András remekül töltötte be a konferanszié szerepét és az éneklésről sem feledkezett el, Attila fáradhatatlanul nyűtte a húrokat, Rikki ide-oda masírozott és Jódli teljes bedobással döngette a bőröket. Akik igazi bulira vágynak, nézzenek meg egy Junkies fellépést. Megéri!

sw (Szi. Szi.)

No comments:

Post a Comment