Breaking

4.16.2019

Amang interjú: "...őrizzük meg a nyitottságunk és merjünk túllépni a saját árnyékunkon..."

Lutfi Amang Balázs neve ismerősen csenghet underground körökben. Jelenlegi együttese, a KarmaNora mellett, elindította szólóprojektjét Amang néven. Első klipje április elseje óta elérhető a YouTube-on. Ennek apropójából készítettünk vele egy e-mailes interjút.

Kiknek a hatására kezdtél el zenélni?

A Guns’n’Roses talált be nagyon 12 évesen, aztán jött a grunge (Nirvana, Alice in chains, stb.). Emellett a népzene is jelen volt azért mind magyar, mind közel-keleti szinten. Amúgy meg ilyen volt a közeg, a baráti társaságom anno, adta magát a dolog. De ha stílusosan szeretnék fogalmazni: a bennem morajló elmecsendesítésre inspiráló amang-rezgés hatására.

Dalszövegíróként kik voltak rád a legnagyobb hatással?

Azon emberek és más élőlények, akikkel valamiféle kapcsolódásom volt, van és majd lesz. Az interakcióinkból eredő közös megéléseink szolgálnak alapul.

Gyakorlod és oktatod is a jógát. Hogyan ismerkedtél meg a jógával és mennyire hat a művészetedre?

Az óravezetői tevékenységem azért még nem régiben indult, rendkívüli alázattal közelítek az ügy iránt. 2005. táján olvastam a Bhagavad-gítát először. A sokszínű kulturális és vallási környezet - amiben származásom (félig kurd, félig magyar vagyok vérforrás tekintetében) okán felnőttem – és az ebből fakadó nyitottság eredményezte azt, hogy a védikus tanokkal kerültem leginkább intim kapcsolatba. Az elméleti jógázásomat jóval később, 2012-ben váltotta fel a konkrét ászanagyakorlás, vinyasa krama vonalon. Minden egyes jógapóz, testhelyzet, a mozgó meditáció, az izomzárak tartása és fókusz, mind alteregója egy-egy mindennapi élethelyzetnek, emberi kapcsolathoz való viszonyulásnak és abban segítenek, hogy ezeket, a nehézségeken felülkerekedve konstruktív tartalommal, pozitívan éljük meg. Vagy legalábbis a fele orientálódjunk. A jóga ezáltal, mondhatni száz százalékosan hat az előadóművészi megnyilvánulásomra, annak az önazonos és kínosan legőszintébb tükörképe.

Miért a szóló kitérés, mi az, amit külön akarsz elmondani, ami nem fér bele a KarmaNora zenekarba?

Mindig, mindenhol elmondom, hogy lelkileg jelent sokat a szólóproject, nem kivagyiságból kezdtem bele. Az egóm nélkül persze nem menne ez így, meg hát, ha underground mélységekben is, de színpadi ember vagyok, ám inkább kiváltanám ezt az értékteremtő önmegvalósítással. Mindeközben tükröt tartok minden rosszcsont cselekedetem és jótéteményeimen keresztül magamnak és magamon át nektek is. Ez egy „léleksirályos” pop-rock-alter stílus, számos karizmatikus zeneszerzővel, akiknek dalai az egyéniségem által alkotnak egységet és sajátos stílust. Ez az egész üzenetterjesztés praktikusabban működik, ha egy kézben irányítom a dolgot és nem vagyok kiszolgáltatva egyéb tényezőknek. Meg rá is érek ezt csinálni, ez az életem...

A bemutatkozó szövegben ez áll: "Amandzs, kb. annyit jelent: remény." Mit jelent számodra ez a szó? Hogyan született meg ez a név?

Apai ágon kurd származású vagyok, az Amang nevet édesapámtól kaptam, így vagyok anyakönyvezve. Kurd nyelven jelent reményt ez a szó. Persze filológiai szempontból a kurd nyelvben ez többlet tartalmat is hordoz: a „világ üldözöttei”, a 30 milliós hányattatott sorsú, a nagyhatalmak által legtöbbször cserbenhagyott, vegyi fegyverekkel bombázott kurd nép reménye ez a forradalmi ízzel átitatott név.
Hogy számomra mit jelent a remény? Hogy ne lépjek megint ugyanabba a hibába, hogy önkritikusan szeressem magam, hogy lelkileg gazdagodjak és elvégezzem a feladatom, amíg itt vagyok. És ami a lényeg, ezáltal kifele is tudjak adni, segíteni, boldoggá tenni. Ebben az irányban, ezek felé haladni, másoknak nem ártva. Ebben bízni és keresztül vinni. A kurdok tekintetében pedig tenni, lehetőségeimhez mérten. Az, hogy nem egyszer vettem részt gyógyszersegély-csomagok szállításában ember jogi vonalon a kurd női és férfi pesmerga erők számára észak-iraki Kurdisztánban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, például ilyen volt.

Április 1-én debütált a Szabad az Á... c. dalod. Miért éppen a The Kinks-től az I'm Not Like Everybody Else feldolgozását választottad bemutatkozásnak?

Szívügyem ez a Kinks-nóta. Az eredeti terv az volt, hogy egy full-saját dallal jövök ki elsőnek, de aztán ez az „átirat” készült el legelőször, így nem teketóriáztam. A Torma Pince-borászat emblematikus figurája, Torma Zsolti barátom dobta fel, hogy jól állna nekem. Hibsch Sándor barátom pedig több remek zenei újragondolást ajánlva meghangszerelte a végleges verziót. Április 20-án 14.00 órától elérhető a youtube-on egyébként az eredeti angol nyelvű változata is a számnak, komplett teljes értékű klippel megtámogatva, amely nem minősül sem lyrics-videonak, sem slideshownak, sem pedig werkfilmnek. Érdemes lesz megnézni, én azt mondom!


Szabad az Á... Óhatatlanul eszébe jut az embernek erről a Tilos az Á (úgy is, mint kultikus szórakozóhely és úgy is, mint a Micimackóban szereplő tábla). Van valami összefüggés a kettő között? "Az ő nagyapjának igenis két neve volt arra az esetre, ha az egyiket elvesztené. Tilosaz, ez volt az egyik neve, amit egy nagybátyjától örökölt, és Á, vagyis Átjárás, ez volt a másik neve, amit egy átjárótól örökölt."

Alapvetően a szabad átjárás fontosságát boncolgatja a dalszöveg, hogy őrizzük meg a nyitottságunk és merjünk túllépni a saját árnyékunkon és minden elnyomó élethelyzeten legyen az akár hatalmi vagy például épp párkapcsolati ránk nehezedés. Az általad említett párhuzam inverz módon megvan mind a Micimackós, mind a szórakozóhelyes Tilos az Á-val, többlettartalmas dimenziókat is nyitva ezzel. Egyébként volt egy olyan szórakozóhely is Budapest szívében, amelynek Szabad az Á volt a neve, a műfajok közötti átjárás volt a mottója, szerettem anno odajárni...

A szöveg eléggé énközpontú, van benne némi irónia. Ez egy görbe tükör a mai társadalom felé? Erősíti ezt az érzetet maga a klip is, hiszen egy szemeteszsákban ülve énekled a szöveget, miközben hullik rád újabb és újabb adag. De tulajdonképpen saját magad vagy, aki dobálja be a szemetet, majd a klip végén az egész zsákot kidobod... A benne lévő negatív éneddel együtt?

Örülök, hogy ennyire átjött neked a mondanivaló és a dal üzenete, végtére is ez a legfontosabb célja az egésznek! Pontosan azt a jelentéstartalmat hivatott felfesteni a Szabad az Á…, amire most több síkon rákérdeztél. A válasz minden esetben: igen, vagyis - ahogy azt említettem már az imént - tükröt mutatok önkritikusan, minden hibámmal együtt, önmagamon keresztül a világ fele! Közben meg arra fele kéne tendálnunk, hogy kikukázzuk a negatív énünket is. Persze semmi sem ennyire fekete és fehér. A negatív ént, ha 100%-osan likvidálni nem is lehet, pláne jó, ha ott van, hogy emlékeztessen, merre is a helyes irány, mintegy miheztartás végett. Kordában tartani, lecsendesíteni és tanulni tőle azonban mindenképp minőségi létszükséglet.

Forrás: Amang Facebook oldala
Szekeres András közreműködik a Szabad az Á... c. dalban. Hogy alakult ki az együttműködés? A fellépéseknél is várható a felbukkanása?

Igen, Andris egy aláfestő vokállal működik közre a nótában. Volt egy rock-bandám régen, mely a Junkies és a Zorall előzenekara volt, aztán a Fantomas nevű stúdiójában is dolgoztunk ott egyúttal. A baráti kapcsolatom Andrissal azóta is töretlen, sőt felfelé ívelő. Rengeteget demóztam nála és vokálozott a zenekaraim dalaiban, vagy épp szerepelt pl. a KarmaNora csapatom videoklipjében is...

A további dalok is a Szabad az Á... stílusában fognak megszületni, vagy többfelé fogsz elkalandozni?

Négy zeneszerzőm van ez idáig: Zombori Norbi, Szekeres Andris, Hibsch Sanyi és Török-Zselenszky Tomi. Mind a négyen különböző és különleges karizmák, a produktumaik bennem érnek majd össze, általam és a dalszövegeim üzenete fényében formálnak koherens, ám folyamatosan pulzáló, eklektikus flow-egységet.

Terveid közt szerepelnek fellépések. Szólóelőadóként milyen repertoárra számíthat a hallgatóság, és kik lesznek a vendégzenészek?

Egyelőre igényes videoklipekkel jelentkezem, míg folyamatosan íródnak az első Amang-lemez dalai. A zenekaros előadások még váratnak magukra, addig terveim szerint egyszálgitáros vagy egyzongorás ülős estjeim lesznek, ahová szintén barátaim hívom közreműködőként. A repertoárt természetesen az Amang-dalok alkotják, de előző zenekaraimból is hoznék pár számot, sőt feldolgozások is lesznek terítéken!

Mi az, amit el szeretnél még mondani az utolsó szó jogán ;)?

„Világtükör és bennem a rém. Ez a vadhajtás a napi harcom, hogy kitépjem és tűnjön a nehézség. Másban a hibát, miért keresném?! Vagy az Ön készülékében is ott sistereg a feszültség?!”

Köszönjük a válaszokat!

Részemről a köszönet!

Amang Facebook oldala:
https://www.facebook.com/amangmusic/

No comments:

Post a Comment