Breaking

8.16.2018

OSSIAN: A szabadság fantomja (Hammer Records)

A szabadság fantomja egy korszakot zár le az Ossian életében. A csapat pihenőre megy és 2006-ban nem jelentkezik majd új albummal, de ez a pihenő csak látszólagos, mivel a háttérben készül az első Ossian DVD, tele meglepetés extrákkal.

Nekünk erdélyieknek különösképpen kedves kell legyen ez az album, mivel Endrét a 2004-es Székelyföldi Rockmaratonos kiruccanásukon történtek ihlették meg és így született meg a Szabadság trilógia. Ez a trilógia a következő három dalból áll: A remény harangjai, Véren vett ország (egy Wass Albert vers megzenésítve),
Szabadság a vérünk. Ezek adják meg az album alapkoncepcióját.

A CD 12 dalt + intro + 5 koncertfelvételt tartalmaz. Az akusztikus intro után máris berobban egy kétlábdobos Ossian zúzda, A szabadság fantomja, amelyet a tömény riffű Számvetés követ. A Fortuna csókja hangulata nekem a Titkos ünnep album egyik nagy kedvencét, A végzet kapujában címűt juttatja eszembe. Óriási mindkét dal... Az újrakezdés súlya egy laza kis nóta akusztikus gitárral fűszerezve, amely egy picit elringat, de az utána következő demo korszakos dal, a Metal-vihar, 2005-ösön újra gondolva döngöli le a gyanútlan hallgatót. És így jönnek sorban a különböző hangulatú szabadság fantomos himnuszok. Az egyetlen dal, amely mind hangulatilag, mind zenei-szövegi szempontból kilóg a többi közül, az a Botrány-gyár.

Minden Ossian rajongónak kötelező "olvasmány" ez az album és türelmetlenül lehet várni a csapat első DVD-jét.

SchEndre 9/10
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment