Breaking

8.16.2018

Nevergreen: Új birodalom (2009) (Hammer Records - PR [Erdély-Ro])

Vágjunk egyből a közepébe: a rajongói énem azonnal leborul az Új birodalom hallatán és 9-est (esetleg 10-est) ad, de van egy szőrszálhasogató énem is..., amelyet most azért annyira nem vetek be :).

Szóval gyorsan a negatívumok: önismétlő szófordulatok, egy-két korábbi, nevergreenes, zenei rész is ismerősként köszön, és én itt most nem arra gondolok, hogy a címadó zenei intrójának hasonmása már hallható volt az Ezer világ őre albumon, mivel érzésem szerint úgy zeneileg, mint szövegileg az Új birodalom -ban azért vannak korábbi szavak (utalások korábbi dalcímekre, főbb
gondolat foszlányok), ízek, hogy Matláry-ék ezzel is érzékeltessék, hogy a régi dolgaikra építik a Nevergreen új arculatát. Első hallgatásra ami a fülbe ötlik az a gyorsabb tempó.

A nyitó Most és mindörökké billentyűs felvezetője és a női vokál, Matláry, Kreaton projectjének a zenei világát idézi. Simon Valentina személyében Mikiék a metal zene kedvelőivel ismét megismertettek egy csodálatos hanggal megáldott énekes lányt, mint ahogy tették korábban Bencsik Tamarával. Hoppá, ezidág elkerülte a figyelmemet, de Tina már az Erős, mint a halál korongon is vokálozott... Menjünk tovább: ismét van feldolgozás, ezúttal Madonna: Frozen-je került sohazöldesítésre, amit sokkal szimpatikusabbnak tartok, mert az előző albumon szereplő Black: Wonderful Life-ja engem nem nagyon nyert meg. A Szerelmed vágya vér új birodalmasosítása igazodik hangzásilag és tempó szempontjából is az új dalokhoz, viszont az első albumos (Game over - 1994; ekkor kellett volna a Nevergreen először Erdélyben fellépjen a Moby Dick társaságában, ám akkor Macuráék valami miatt nem tudtak jönni) sötét, súlyos verzió marad számomra az igazi. A dalok magyar változatai után angolul is pörögnek az ezüst színű korongon, a New Empire nótái. Meglátásom szerint a csapat picit több hangsúlyt kellene fektessen a nyugati promócióra, persze tudom, hogy nem könnyű a mai dömpingben, de a magyar területeken, már nem nagyon van ahová előrébb lépjenek. A bónusz DVD láttán az egyik szemem nevet, a másik meg könnyes, mert vannak ugyan extra cuccok rajta és a rejtett extra is király, viszont az interjút elég felületesnek tartom, mert nagyjából azok a dolgok hangzanak el benne, amelyek egy magamfajta érdeklődőnek már megvannak különböző újságos interjúkból, meg úgy általában onnan, hogy a kezdetektől volt szerencsém követni a csapat körüli történéseket. A szövegkönyv nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, a hangzás minősége természetesen a Nevergreen nívójához méltó.

Felépült egy új birodalom, mostmár csak a területeit kell megőrizni.

8/10
esch
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment