Breaking

8.16.2018

Moby Dick: Ugass kutya! + Kegyetlen évek Live DVD (2009) (Hammer Records - PR [Erdély-Ro])

'90, vagy '91: még mindig nehéz Erdélyben magyarországi kazettákat, bakeliteket beszerezni. Valahonnan Kolozsvárról érkezik az egyik osztálytársnak másolt kazettán: Moby Dick: Ugass kutya! "Kemény" - mondja a kolléga... Nosza, nem adod kölcsön? Aztán otthon hallgatva, tényleg bebizonyosodik, hogy keményebb mint a Pokolgép: Éjszakai bevetése és a szövegek is durvábbak/direktebbek. Rongyosra hallgatjuk a kazettát...

2009: az Ugass kutya! újrakiadása, megbónuszolva és a bónuszra még rádobva egy koncert DVD is. Ezek az 1990-
ben kiadott dalok, gondolom, hogy már 1989-ben megvoltak írva és bizony elég félelmetes belegondolni, hogy a 20 éve megírt dalszövegek nagyobb része mennyire aktuális ma is. Zeneileg nem annyira kiforrott az anyag, a domináns thrash elemek mellett még fellelhetők heavy-s, power-es ízek is, de ezzel az anyaggal elindult a magyar metal életben egy megállíthatatlan folyamat, amely utat nyitott a többi, fémzenén belüli, különböző stílusokban nyomuló bandának. Egyszóval: "Klásszikus":).

A CD-n bónuszként megkapjuk a Kegyetlen évek 2008-as élő verzióját, ami nekem hangzásilag jobban bejön, mint a '91-es kiadás. Hiába na, jobban szeretem a mélyebb hangokat... A DVD-n ugyanez a koncert figyel, amelynek a képi világa számomra nem sok érdekességet nyújt, viszont a bónusz videoklipek (Beteg a Föld, Happy End) igazi csemegék, akárcsak (a) A kiválasztott c. dal audió változata régi fotókkal megspékelve.

Igazi Moby Dick rajongóknak kötelező, hogy eredetiben tolhassa a CD-t (+DVD-t) a polcra.

SchEndre
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment