Breaking

7.24.2018

Katra: Beast Within (Napalm Records, 2008)

A finn Katra Katra Solopuro énekesnőt és zenésztársait rejti maga mögött. 2007-ben jelent meg debütáló albumuk, melyen még finn nyelven adták elő dalaikat. A csapat ugyanabban az évben indult az Eurovíziós dalfesztiválon Tietäjä c. számukkal.

A Napalm Records-hoz kerülvén, lehetőségük nyílt arra, hogy világszerte ismertté váljon zenéjük. A Beast Within tehát a csapat második korongja és mint az első CD, a Within Temptation, Leaves' Eyes vonulatát követi tovább. Az utolsó nótát kivéve (Kunnpoika) az immár angolul előadott számok melodikus, goth-os, néhol folkos
elemekkel kirakott metal szerzemények. Pl. a nyitó Grail Of Sahara c. dalban az arab világot megidéző dallamok hullámoznak ki a hangfalakból. Felesleges lenne végigmenni az összes dal elemzésén, mert kb. ugyanaz írható le mindegyikről. Szépek a szintis kíséretek, kemények a riffek, jók a metalos szólók és Katra hangja is rendben van, nem hiába tanult klasszikus éneket, a zongora mellett. Csak van az a bizonyos holland Within Temptation. Talán kicsit merészebben kéne hozzányúlni a finn együttesnek ehhez a stílushoz, hogy kikerüljön az előbb említett zenekar árnyéka mögül. A Katra-ban van tehetség és az út nyitva áll előttük, csak kérdés, hogy mennek végig rajta.

Érdemes megismerkedni a Beast Within-nel (a címről egyik kedvenc játékom jutott eszembe, a Gabriel Knight 2. része :)), mert alapjában véve kellemes hallgatnivaló.

SW

No comments:

Post a Comment