Breaking

7.12.2018

Dharma: Dharmageddon (Nail Records - RM Media [Erdély-Ro], 2012)

Némi kis bonyodalom után (énekesváltás), nemrég megjelent a Dharma új albuma, a Dharmageddon. Előre jelzem, kezdettől fogva szimpatizáltam ezzel az együttessel, úgyhogy nehéz lesz semlegesként boncolgatni a korongot. Az előbb említett énekesváltás lévén, Ritzel Ani (pl. MisSlay, Honeybeast) került a csapat élére. Szerintem, az egyik legrizikósabb változás egy banda életében, amikor a mikrofon mögé másik személy kerül. Nos, Ani jó választásnak bizonyult, hangja remekül illeszkedik a Dharma zenei világához.

Összességében, a zene megőrizte a Heavenly Hell
szigorúságát és az NRG ipari lüktetését, de ugyanakkor lágyabb elemek is belekerültek. Az első három dal elsősorban a világteremtés-világvége gondolatával foglalkozik. Keleties hangulat (Varanasi, Apocalypto) köszön vissza, fogós dallamok, refrének ragadnak a hallójáratokban. Pl. az Encoded In Fire-be is hamar be lehetett kapcsolódni dúdolgatva már elsőre is, ami nem azt jelenti, hogy kiszámítható a muzsika, csak egyszerűen klasszul lett megírva. Az arabos dallamú szintialáfestéssel színesített Mirror On The Wall egy feszesebb tempójú nóta, melynek lendülete folytatódik a tematikailag összekapcsolható Sex, Blood-dal és a Pain & Pleasure-rel. És akkor itt egy nagyobb áradozás következik. A Tonight című szám hangulata, dallama annyira magával ragadott első hallgatásra, hogy utána nem tudom hányszor "visszatekertem". A Final Destination-nel a korong visszatér az album a Sex, Blood-Pain & Pleasure feszesebb vonulatára. A The World To Me is fent tartja a figyelmet, a dallamos éneknek és a fel-felbukkanó kicsit váratlan zenei megoldásoknak köszönhetően. Zárótételként a One By One került a CD-re, amit tekinthetünk amolyan elköszönésnek is.

Így, a végén leszögezhetjük, hogy nagyon egységes képet alkot a Dharmageddon. Mindegyik dal erős (gratuláció a főzeneszerzőnek :)), nincs hullámvölgy és nem érzi az ember, hogy ezt, vagy azt a dalt jó lenne továbbpörgetni. Énekes szempontból, Ani hűen adja vissza a dalok hangulatát, érzelmi töltetét. Ami a hangszerkezelő kollégákat illeti, Gurka László (gitár, programozás), Kelemen Gergő (basszusgitár) és Kőmíves András (dob) precízen megírt témákkal teszik teljessé a szavakban megfogalmazott gondolatokat. És még hangzás tekintetében sincs kivetnivaló. Mindig úgy gondoltam, hogy ha nagyobb háttértámogatást kapna a Dharma, akkor külföldön is megállná helyét az együttes. Ez a lemez még inkább megerősített ebben!

Dallista:
Varanasi
Encoded In Fire
Apocalypto
Mirror On The Wall
Sex, Blood
Pain & Pleasure
Tonight
Final Destination
The World To Me
One By One

http://www.facebook.com/dharmaofficial
http://www.youtube.com/user/dharmaofficial
www.myspace.com/dharmaofficial

SW
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment