Breaking

2.02.2021

Avatar: Avatar Ages - Age of Memories, 2021.01.30.


Az Avatar Ages netes koncertsorozat utolsó része a Memories volt. Tetszett, hogy volt körülötte egy koncepció. Arra gondolok hogy, nem csak egy koncert volt, amin a csapat eljátszotta az első három lemez dalait. Ez az együttesről szóló történet volt, mely bemutatta a srácok útját a próbateremből a világig.

Körülbelül 25 perccel a műsor előtt, két nagyon régi felvétel volt az együttesről. Az első az Avatar legelső fellépését elevenítette fel, a másik azon a koncerten készült, melyen Henrik és Simon először játszott.


 

A koncert azzal kezdődött, hogy Johannes egy kanapén feküdt és néhány emléket idézett fel arról, hogy mit jelent egy együttesnek a próbaterem, hogyan tanultak meg úgy játszani, hogy ne nézzék a hangszereiket... Most nem viselte bohóc sminkjét és a régi időkben viselt ruházat volt rajta. Majd csatlakozott a többiekhez egy olyan "színpadon", mely egy próbateremre emlékeztetett minket. A fal régi koncertplakátokkal és például egy dedikált The Haunted poszterrel volt kidekorálva. Tulajdonképpen, minden innen kezdődött. A nyitó dal a Schlacht volt. John lábdob bőre is ezt a korszakot tükrözte vissza. Aztán a My Shining Star jött a Thoughts Of No Tomorrow-ról. Az első Avatar videoklip erre a dalra készült. A következő szerzemény a Stranger volt, melyet Simon írt (ő játszott a zenekarban Tim előtt). Johannes konferáló szavai tipikusak voltak :). Egy kis humor és szarkazmus. Az egyik legnagyobb kedvencem a Schlacht-ról a "romantikus" Die With Me. A dal közben, Johannes talált egy üres pizzás dobozt. Majd John homlokát törölte meg. Következőként egy másik dalt, az All Hail The Queen-t játszották el a fent említett alumról. Az első részt a War Song zárta.

 

A rövid szünetben néhány régi felvétel és kép jelent meg. A srácok és a stáb kreativitását mutatta, hogy ez is el volt tervezve. Az utolsó felvételen a zenekar éppen befejezte a műsort és elhagyta a színpadot.

 

Mikor a jól ismert Avatar logo megjelent a háttérben, magunkat és az együttest egy egyszerű "koncertszínpadon" találtuk, ami a zenészek életében a következő szint miután kiléptek a próbateremből. A Memories dalait szintén a rajongók válogatták össze. Így történt, hogy teljes egészében előadták a harmadik albumot. (Érdekes, mert ugyanezt tették a Hunter Gatherer-rel is, ami a legújabb album és az Avatar-ra keresztelt album meg a "régi" Avatar utolsó kiadványa volt.) Szóval, a dalok sorrendje a tracklistát követte. Az első darab a Queen Of Blades volt. Ez volt az első kedvencem erről a lemezről. Johannes benzines kannája szintén látható volt a padlón. Ötletes volt, hogy rátettek egy kis kamerát. A The Great Pretender után, a frontember elmesélte a kanna történetét :). A Shattered Wings-t a Reload követte. Láthattuk és hallhattuk ezt a dalt koncerteken az utóbbi néhány évben. Megvoltak a kedvenceim a harmadik albumról, de az Out Of Our Minds-t hallva rájöttem, mennyire jó ez a dal is. Mikor a Deeper Down-t hallom, mindig azon agyalok, hogy tudta Johannes ezt énekelni minden este a turnén. Nem vagyok szakember, de nagyon jó technikai tudás kell ahhoz, hogy ne károsodjanak a hangszálak. Aztán a csapat eljátszotta a Revolution Of Twot-t és a Roadkill-t. Szeretem ennek a dalnak a tempóját. A gyors Pigfucker után a Lullaby (Death All Over) volt a hab a tortán az utolsó soraival:  "Farewell... Goodbye...".


A befejezés remek volt. Johannes leült a zongorához és a dal utolsó részét játszotta. Az együttes csatlakozott hozzá néhány pillanattal később. Miközben a többiek jammeltek, Johannes elhagyta a stúdiót, tett néhány lépést kitárt karokkal a város felé. Majd megállt, meghajolt és elsétált. Az egész jelenet tele volt szimbólumokkal. Arra gondoltam, hogy a tenger, az épületek és a fények a világgal voltak egyenlőek és a szív az egyik házon a háttérben azt jelentette, hogy a világ elfogadta az Avatart-t. Henrik, Jonas, Tim és John még folytatta a jammelést egy ideig. Mikor minden feketébe borult, Avataruary is elköszönt tőlünk. Szóval, nagyon klassz finálé volt.


Most valahogy üresnek érzem magam, mert jó volt várni szombatonként a koncerteket, de ezen a hétvégén nem lesz már következő. Mindegyik résznek megvolt a maga különlegessége. Dreams: A csapat először adta elő élőben a Hunter Gatherer-t elejétől a végéig. Illusions: Ez két konceptalbumról szólt, a  Feathers & Flesh-ről és az Avatar Country-ról, melyek két nagyszerű történetet tartalmaznak. Madness: A cím önmagáért beszél. A zenekar a Black Waltz és a Hail The Apocalypse dalaiból játszott. Memories: Az Avatar korai éveit elevenítette fel az első három albumon keresztül. Köszönet a csapatnak (és azoknak, akik a koncertek mögött álltak) az időgépes élményekért és hogy visszahozták az igazi koncerthangulatot. Bárcsak lenne "Avatarpril" néhány hónap múlva :)!

Schlacht
My Shining Star
Stranger
Die With Me
All Hail The Queen
War Song
Queen Of Blades
The Great Pretender
Shattered Wings
Reload
Out of Our Minds
Deeper Down
Revolution Of Two
Roadkill
Pigfucker
Lullaby (Death All Over)

Néhány pillanat:



















Avatar:
Johannes Eckerström - lead vocals
Henrik Sandelin - bass, backing vocals
Tim Öhrström - guitar, backing vocals
Jonas 'Kungen' Jarlsby - guitar
John Alfredsson - drums

DREAMS - ILLUSIONS - MADNESS - MEMORIES

No comments:

Post a Comment