Breaking

1.21.2020

The 69 Eyes, The Defiled, 2007. május 31., London, Barfly

"You wanna rock
Nothing's gonna make you stop
And nothing's gonna break you up
Everybody knows you're lost in the night time honey
Lost boys"

A hét eleje elég esős volt, de az időjárás megkegyelmezett eme napra. Talán az esőfelhők megijedtek "Hellsinki" leghíresebb vámpírjaitól? Az emberek nyugodtan várakozhattak sorba rendeződve a helyszín mellett, az utcán.

A Barfly London Camden övezetében található. Elég barátságos szórakozóhely, a földszinten egy bár résszel, az emeleten pedig a pár száz ember befogadására képes koncertteremmel (melynek végében itt is elhelyeztek egy kisebb pultot).

A 20 órai kezdet nem jött össze. Kicsi késedelem után, a 2005-ben alakult londoni The Defiled kezdte meg zúzdáját. Szegény srácok nehezen fértek el öten az eleve pici színpadon, mivel az est mindkét együttesének dobcucca terebélyeskedett középtájon. Emiatt Drex Exel, a basszeros, többnyire a közönségben elvegyülve játszott. Őszintén szólva, eddig nem ismertem a zenekart, de elsőre meggyőztek energikus modern metalcore-jukkal. Az énekes/gitáros Stitch hol üvöltötte, hol énekelte a szövegeket. A darálás közben fel-fel bukkantak kellemes dallamok is. Megnézném, mit produkálnának egy nagyobb terepen. A The Defiled kellően bemelegítette a népet.

Az átszerelési munkálatok után, kb. 3/4 10-kor az intróként szolgáló stílusosan az esthez illő The Lost Boys soundtrackjén található Gerard McMann Cry Little Sister című dalára, pódiumra lépett a The 69 Eyes. A márciusban megjelent (Angliában majd június 25-én lát napvilágot) legújabb album címadó dalával, az Angels-szel kezdék goth'n'roll orgiájukat. (Amikor először hallottam, milyen irány felé kacsintgat a csapat, kicsit megijedtem, bár a régebbi glam/sleaze dolgaikkal nincs bajom. Miután a MySpace-en meghallgattam az új számokat, kellemesen csalódtam a 2007-es anyagban.) Északi barátaink valahogy nagyon értenek ahhoz, hogy a különböző stílusokat (glam, gothic rock, sleaze, dark...) a maguk képére formálják.
A srácok egészséges arányban válogattak a régebbi dalok és az Angels nótái közül. Másodikként a 2000-es Blessed Beről, a Framed In Blood következett, majd két "városlátogatásra" vitték el a lelkes közönséget a Feel Berlin és a feszes tempójú Los Angeles kíséretében. Egy másik sláger, a melankolikus The Chair pihenőt fújt a rajongóknak, hogy aztán az új album (szerintem) leginkább glam-es, igazi amerikai ízű szerzeménye, a Rocker ismét bemozgassa őket. Nagyot ugorva az időben, 1999-be mentünk vissza és felcsendültek a Jim Morrison emlékének szentelt borús hangulatú Wasting The Dawn dallamai. Olyan dalok kerültek terítékre, mint a horror/komédia moziról elkeresztelt Frankenhooker, az azonos című 1986-os francia film ihlette Betty Blue. Aztán Jyrki énekelt egyet egy gót lányról (Gothic Girl). A sort a Wings & Hearts, a Devils album egyik legszebb műve, a gótosabb világú Sister Of Charity és a Never Say Die folytatta. Majd a szép refrénnel megáldott Dance D'Amour varázsolta el az egybegyűlteket. Végül Jyrki megkérdezte: YOU WANNA ROCK? A válasz nem volt kétséges. A Lost Boys zárta a remek műsort.

A ráadások persze nem maradhattak el. Kezdetként az egyik legnagyobb személyes kedvencem, a Brandon Lee hangzott el. (Nagyon vártam, hogy élőben szem- és fültanúja lehessek eme élménynek.) Utána az új album első kislemezdala, a Perfect Skin következett. A koncert a Devils-szel húzta össze képzeletbeli függönyét, keretbe foglalva az estet.

A kis hely ellenére, a tagok rendesen beleadtak mindent. (A "szauna" is megvolt, bár ehhez a fények és a terem méretei is hozzásegítettek ;).) Jyrki jól hozta énekdallamait mély hangjával, Bazie nagy átéléssel "terrorizálta" hathúrosát, Timo-Timo rendületlenül pásztázta a nézők sorait, Archie bólogatva szolgáltatta a basszust, Jussi pedig a megszokott intenzitással csépelte a bőröket. A The 69 Eyes fellépések "elmaradhatatlan" show-elemi sem hiányozhattak, mint pl. a koncert felénél színpadra röppenő melltartó és a buli végén Jussi öntőszáma :).

Néhány kedvencet meghallgattam volna még, mint pl. az Angel On My Shoulder, Sleeping With Lions, Don't Turn Your Back On Fear, Hevioso, Ghost... De ne legyünk telhetetlenek. Klassz volt együtt énekelni goth'n'roll vámpírjainkkal az eljátszott dalokat.

Lévén elfogult rajongó, ez a koncert jelenleg a láthatatlan dobogóm első helyére ugrott. Kis ráadás még a sok pozitív élmény mellé, hogy a metrót is sikerült elcsípni :).

Program:
Intro (Gerard McMann: Cry Little Sister)
Angels
Framed In Blood
Feel Berlin
Los Angeles
The Chair
Rocker
Wasting The Dawn
Frankenhooker
Betty Blue
Gothic Girl
Wings & Hearts
Sister Of Charity
Never Say Die
Dance D'Amour
Lost Boys
--------------
Brandon Lee
Perfect Skin
Devils

http://www.myspace.com/thedefiled
http://www.69eyes.com/
http://www.myspace.com/theofficial69eyes

SW
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment