Breaking

1.30.2020

Momentumok a Hegyalja fesztiválról - 2008. július 9-13., Tokaj-Rakamaz, Tisza-kemping - 1. rész

A fesztiváldömpingben az évek során a Hegyalja fesztiválnak is sikerült előkelő helyet kivívnia. Az immár kilencedik Tisza-kempinges fesztiválra elég erős mezőnyt hoztak össze a szervezők, a szokásos fellépők mellett, több frissebb csapat is lehetőséget kapott, továbbá külföldi előadók is képviseltették magukat, ami manapság kötelező momentuma egy színvonalas, többnapos rendezvénynek. A szervezők kb. 60 000 látogatóra számítottak, ami végül beteljesedett.

Július 09.

Kb. délután negyed háromra ért a vonat Tokajba. Ellábuszoztunk a szállásra, majd célba vettük a fesztivál helyszínét. Mivel kicsit elhúzódott a belépő átvétele és még egy gyors terepszemlét is véghez kellett vinni, így a DeWalt színpadon játszó Shell Beach-ről félig-meddig lemaradtunk. A tagok olyan nevesebb együttesekből verbuválódtak, mint a Blind Myself, a Subscribe, a The Idoru, vagy a Velvet Stab. Zenéjük sokféle stíluselemből lett összegyúrva, némi hardcore, némi elvontság, némi dallamosság. Amolyan Deftones-Glassjaw hatású muzsika. A tavaly megjelent Acronycal c. album dalai mellett új dal is elhangzott. Legközelebb talán sikerül teljesben elkapni a srácokat.

Utána némi táplálékfelvétel közepette, a 6test muzsikája szűrődött ki a Jim Beam Music sátrából. A női éneket és a férfi üvöltést húzós zene támogatta. A hallottak alapján érdemes lenne közelebbről is látni a csapatot.

A Sex Action/Wild Side/Dance által kitaposott ösvényen jár a szlovák Rómeó Vérzik. A közönség nagyon vevő volt erre a "koszos" rock'n'roll-ra. Olyan dalok szerepeltek a repertoárban, mint pl. az 1999-es Kettőre indulunk albumon található Sohasem leszek Krisztus, a 2004-es Engedd belém! korongról a Piros 19. Koppány említést tett az augusztus 22-23-án megrendezésre kerülő 9. Rómeó Vérzik táborról. Persze még folytatódott a koncert. A srácok előkapták még az Engedd belém c. nótát, a Térdelj elémet és a tavaly megjelent Rock 'n' Roll az életről az Érezd jólt. A 2002-es Életöröm CD-ről a Növesztem a hasat közben jó nagy közönségénekeltetés volt. A műsoridőbe belefért még Az Ördög, az Isten, az Élet és a Halál és a Rock 'n' Roll az élet. A mottónak is felfogható Rock 'n' Roll zárta a programot. Megvolt a kellő hangulatnövelés.

Az idén 30. jubileumát ünneplő Hobo Blues Band-nek bőven volt miből csemegézni. Földes Lászlón nem fognak az évek, maximum kicsit átszínezték a haját és az arcszőrzetét, meg ráraktak pár kilót, de azt a jellegzetes hobos mentalitást nem koptatták el. Az elején "gazembereskedtünk" egyet. Majd pl. volt "Britney Spears" nóta is Üvöltő vadállat címmel, mely a 2007-es Senkifalván lelhető fel ;). Találkoztunk az 1982-es Mata Harival is és a Kopaszkutya is elugatta magát (ABBA slágernek álcázva). A Hajtók dala az érdeklődőket jól megénekeltette. Elhangzott az Országút Blues is több HBB szerzemény mellett. A "vissza vissza" skandálás után még az Enyém, tied, miénk időtartamáig láthattuk az örök hobot.

A Moby Dick-et sem kell bemutatni, hiszen már ez a zenekar is túllépte pár évvel a 25-ös számot. Intro után Schmiedl Tamás még a koncert elején közölte, hogy 2008 a nosztalgia jegyében telik. Rögtön egy klasszikussal, az 1990-ben megjelent Ugass kutya! c. debütáló album címadó dalával indították a zúzást. Majd belecsöppentünk a Káosz és zűrzavarba. Aztán éreztük, hogy Bűz van. Az est további dalai is igazi Moby Dick "slágerek". Pl. volt a Good bye, a Kegyetlen évek... Poénos volt, hogy amikor Smici fényt kért a küzdőtérre, a technikus kicsit elbóbiskolhatott, mert párszor meg kellett ismételni a kérést :). Utána jött az Élsz, vagy meghalsz. A választási lehetőség után segélykérés következett, az S.O.S. Még maradva az 1991-es Kegyetlen évek albumnál, a Beteg a föld riffjeibe csapott az együttes, majd a Köszönöm jól vagyok késztette további fejrázásra a publikumot. A 2003-as Golgota albumról jött a "karácsonyt idéző" Mennyből az angyal, mely után a banda levonult. A közönség nem hagyta annyiban és a már ismert "vissza vissza" kórusnak ellenállni nem bíró együttes még eljátszotta a Gazembert. (Hobo kezdte, Moby Dick végezte :)).

Ezen a napon volt némi macera a fotózás körül és a Pokolgépet már messzebbről szemléltem. Eme csapat is jubilál idén, ők a 25. szülinapjukat fogják ünnepelni. Már a kezdet is elég jó volt, mert az O Fortuna (Carmina Burana) intro után az 1987-es Pokoli színjáték hangjai dörrentek meg. A 2002-es Így szép az életet az 1991-es Adj új erőt c. albumon elhelyezkedő Aki másképp él követte. Terítéken volt még A háború gyermeke, az Adj új erőt. A jel kellemes emlékeket idézett fel bennem. Jó régen volt az az 1986 és akkortájt került hozzám a Totális Metal kazi, melyet elég sokat hallgattam akkoriban. Ugrottunk három évet, és meghallgattuk/néztük a Tépett madarat. A sort A harang értem szól, a Bon Scott emlékére, az Ítélet helyett, az Újra születnék és az Éjféli harang folytatta. A Pokolgép a Mindhalálig rock and roll c. számmal búcsúzott a Jim Beam sátrában tartozkódó rajongóktól.

Be volt még tervezve a Mantra is, de az agysejtek erősen követelték a dőlésszög módosítást. Ezért elvonultunk álmokat keresni.

sw
(Rockpolis Media)

No comments:

Post a Comment