Breaking

8.15.2019

CRASHDÏET interjú: "Nagyon izgatottak vagyunk az album miatt és persze izgatottan várjuk, hogy élőben is játszhassuk a dalokat!"


Hat év után, szeptember 13-án jelenik meg a sleaze metal műfajt képviselő svéd Crashdïet új lemeze, mely új énekesük, Gabriel Keyes bemutatkozása is egyben. Nézzük, mi történt anno, mi történt a szünet alatt és az újrakezdéskor.

Kicsit kanyarodjunk vissza az időben. Sok rajongót és azt hiszem titeket is váratlanul ért, hogy 2015-ben Simon fura körülmények közt kilépett a csapatból. Lehet tudni már az okát? Beszéltetek vele azóta?

Martin: Nos, visszatekintve rájöttünk, hogy akkortájt Simon nem volt a legjobb formájában és abban az évben nagyon sok feszültség volt a zenekaron belül. De vakon folytattuk a show-t és Tokióba mentünk két koncertre. Mint ahogy már mindenki tudja, Simon mikor hazament az első fellépés után, trióként kellett kiállnunk a színpadra. Miután Japánból hazatértünk, volt egy találkozónk, de nyilvánvaló volt, hogy Simonnak távoznia kell. Semmit nem akart csinálni a CRASHDÏETtel, vagy akár Simon Cruzzal se. Ekkor váltak el útjaink.

Gondoltatok stílusváltásra, vagy hogy trióban vigyétek tovább a Crashdïetet?

Martin:
Soha nem gondoltunk arra, hogy trióként folytassuk. Ebben az együttesben nem könnyű feladat frontembernek lenni. Vívódtunk, hogy újba vágjunk bele, vagy folytassuk a CRASHDÏETet. De sosem mélyedtünk bele igazán.


Martin, 2015-ben hoztad össze a Sweet Creation nevű projektet. Ennek volt köze a Crashdïetben történtekhez? Ez a projekt egy időkitöltő volt, vagy lesz még folytatás?

Akkor ez egy határozott reakció volt a CRASHDÏET állapotára. Egyszerűen szükségem volt, hogy valami mást csináljak más emberekkel. Több lemezt akarok készíteni az SC-vel, de nem most. Talán a következő évben.

Peter, 2015-ben csatlakoztál a Bedårande Barnhoz. Miért pont rájuk esett a választásod?

Az egész évekkel ezelőtt kezdődött, mikor egy régi svéd punk csapat (Noice) tribute zenekarához csatlakoztam a Noice Forever-höz. Nagyon jó barátság alakult ki Marcus Öhrn énekessel és mikor belevágott a Bedårande Barn-ba, magától jött, hogy csatlakozzam hozzájuk. Mindkét csapat hangzása eléggé hasonló. Tudjátok, a svéd punk nagyon passzol hozzám :).

Eric, úgy tudni, szereted az extrém és thrash metalt. Megfordult már a fejedben, hogy egy ilyen csapatban/projektben zenélj?

Régebben játszottam ilyen csapatokban, de sajnos úgy tűnik, már nem tudok időt szakítani erre. 14-18 éves koromban volt egy death metal együttesem, éppen mielőtt a Crashdïethez csatlakoztam.

Magyar hagyományok szerint, 2017. december 6-án  hozta el a Mikulás Gabrielt, aki a csapat frontembere lett. Viccet félretéve, hogyan találtatok rá?

Martin: Nem mi találtunk rá. Tulajdonképpen, egy Sven nevű srác, aki később a menedzserünk lett, talált rá. Ő vett rá engem, Eric-et és Petert, hogy újra leüljünk beszélgetni. Alapvetően, Gabriel ismert arc a stockholmi sleaze körökben. Egy fiatal fickó, nagyszerű hanggal. Azonnal lecsaptunk rá. A többi már történelem.

Gabriel, a Crashdïet előtt volt komolyabb együttesed?

Volt egy Perfect Crime nevű bandám a testvéremmel, Kriss Keyes-zal, a sleaze királyával. Ez jóval a Crashdïet előtt volt. Három évig tartott, majd feloszlott, mert nem jöttünk ki egymással. Egy helyi stockholmi csapat volt és Stockholm környéki rock klubokban játszottunk. Kiadtuk a Wanted című 3 számos EP-t, ami már sehol nem kapható. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a testvérem és én egy zenekarban játszottunk. Rájöttünk, hogy nem egészséges számunkra ugyanabban az együttesben lenni, mert mindig azzal végződik, hogy évente legalább kétszer megpróbáljuk egymást kinyírni. Egyszer úgy arcon ütött a baseballütőjével, hogy a szám felrepedt, egyszer meg én törtem el a bordáit. Volt még pár közös csapatunk a Perfect Crime előtt, de azok soha nem húzták sokáig. A Perfect Crime-ot Jimmy Degreedos (egy borkedvelő gitáros Stockholmból) és én alapítottuk. Később csatlakozott a testvérem (Kriss Keyes) és Jonathan "The Hammer" Qvick dobos, végül pedig Filip "The Outlaw" Wieselgren ritmusgitáros. Egy dal, a Telling Lies még megtalálható a YouTube-on.

Martin, most, hogy újra beindult a Chrashdïet, mi lesz a Sisterrel?

Addig leszek a csapatban, amíg ezt akarják. Nyilvánvaló, hogy ez bonyodalmakat fog szülni a turnézást illetően. De mindig vannak módszerek a megoldásra. Hologram?


2017. december 31-én megjelent a We Are The Legion, majd 2018. december 31-én a Reptile. A közönség elég pozitívan fogadta őket. 2019-ben várható az új lemez. Terveztek egy nagyobb európai turnét a lemez mellé?

Martin: Nagyon álomszerűnek tűnik! Nagyon izgatottak vagyunk az album miatt és persze izgatottan várjuk, hogy élőben is játszhassuk a dalokat!

Folyamatosan írtátok az új dalokat a hosszú szünet ideje alatt? Gabriel is részt vett a dalszerzésben?

Martin: Igen, de a legtöbb dal az albumon a ”We are the legion” után íródott, melyek többségét Gabriel és én írtuk. Ez a dal mutatja meg a "RUST" lemez irányvonalát.

Tulajdonképpen, 2020-ban lesz a csapat 20 éves. Terveztek valami különlegeset erre az alkalomra?

Martin: Nos, különböző módokon lehet ünnepelni. Azt hiszem, mi 2023-at tekintjük a 20. évfordulónknak. Biztosan újra kiadunk anyagokat és hasonló cuccokat.

Fogadjunk, hogy láttad a The Dirt című filmet! Mit gondolsz róla?

Martin: Vegyesek az érzéseim. Nem éreztem magam olyan rosszul tőle, mint amitől tartottam!

Mit üzensz a sleaze világnak?

Martin: Meg kell őriznünk azt, amink van! Találkozunk az úton!

Köszönjük!



Crashdïet:
Gabriel Keyes - ének
Martin Sweet - gitár
Peter London - basszusgitér
Eric Young - dob

http://www.crashdiet.org/
https://www.facebook.com/realcrashdiet
https://www.instagram.com/realcrashdiet/
https://www.youtube.com/channel/UCd6BZZkcrtdv8T4CK3JNxZg

English version!

No comments:

Post a Comment