Breaking

8.09.2019

Amang interjú: "...nyavalygás és másokra mutogatás helyett vedd kezedbe az életed kormányát..."

Nemrég jelent meg Amang második, "Vadiúj nemzedékek" című számának klipje, ennek kapcsán kérdeztük.

Az első klip alapján itt is számíthattunk némi rejtvényre, nem is történt másként. Javíts ki minket, ha tévedünk, de a mi megfejtésünk a következő lenne:
A világunk különböző generációkból áll, egymás mellett, egymással kölcsönhatásban állva. Bár jobb, ha magunk irányítjuk az életünket, de akarva-akaratlanul is a többiek, az eltérő generációk befolyásolnak minket, és ami fontos, tanulunk tőlük, legyen az fiatalabb vagy idősebb nálunk. Ezekből az apró mozaikdarabkákból tudunk összeállni, így tudunk egésszé válni egyénileg is.


Amang: Ezzel a bevezetővel össze is foglaltátok a dal eredendő üzenetét! A „Barátom, ne feledd, a rendező te vagy!” kulcssor pontosan azt jelenti, hogy nyavalygás és másokra mutogatás helyett vedd kezedbe az életed kormányát, hisz mindenki a maga szerencséjének kovácsa a gondviselés vagy felsőbb hatalom szabta tér-idő sávban. Az élettapasztalataink, megéléseink, minden öröm és bánat, netán ideiglenes kiégett zombi -közöny mind az értékteremtő és hagyományozó lelki „feljebb jutást” hivatott szolgálni. Persze nincs mese, ez a „feljebb jutás” csakis önmagunkon át, belülről lehetséges, ha eljutunk odáig, hogy erre méltók legyünk. Kiterjesztve pedig ezt a meggazdagodott minőségi lelki tartalmat, kapcsolódhatunk igazán a fiatalabb és idősebb generációkhoz, a régi-új nemzedékekhez. Mert valahogy összetartozunk. Nyitottan, befogadó- és átadókészen, cirkulációban („Égig érünk, hogy aztán lecsússzunk…”), egységben, egymás és saját hibáinkból tanulva. A dal kiemelt nemzedéke, központi magva a Vadiúj, vagyis a fiatal, felnövekvő „banda”. Nálam ők privilegizáltak. Előttük az élet. Ők a jövő. Ennyi. Gondolom, nem kell magyaráznom az okát, meg hogy mennyi minden múlik például egy tinédzser lelkivilágának pozitív fényben tartásánál. Mint ahogy én is tükröt tartok magamon keresztül nekik a dalokban, a dalszövegekben és kendőzetlenül beszélek a hibáimról, az önpusztítás ostobaságáról, lelki-demenciáról, stb. A jó dolgok mellett persze. Preventív jelleggel. Mert, ha már egy fiatalnak is segítek ezzel, aki épp megzuhant és rossz passzba került, már megérte. Teszem ezt más platformokon is, ahol járok-kelek az országban vagy külföldön a munkám során, például jógaoktatóként. Legyen az nyári gyerektábor, vagy fiatalkorúak börtöne, vagy akár menekülttábor. Szolgálatot végzek és képzeljétek, még az otthonom is el-eléregetem néhány apró villanásnyira így magamban!

Forrás: Amang Facebook oldala
MP/Kriszti: Vasárnap épp az interjún gondolkoztam a kertben, amikor a szomszéd néni megszólított. A beszélgetésünk vége felé azt mondta, szomorú mosollyal, hogy ő már kiöregedett, az ő szava már nem számít... önkéntelenül is a dal jutott eszembe. Egy vadiúj nemzedéknél, ahol minden generáció tud újat adni, tanítani a többinek, és a többi azt fogadja is, ilyen gondolat meg sem születne... Jól érzem ki ezt a vonulatot is a dalból?

Amang: Kriszti, ez a vonulat is jelen van a dalban! Szerintem egy jólelkű, tisztességes és becsületesen megöregedett néni a kertből tisztában van azzal, hogy valójában mennyit is számít a szava, annál, akinél ez meghallgatásra talál és elgondolkodtatásra sarkall. Az hogy egy fiatal lendület és vadorzó vérmérséklet látszólag figyelmen kívül hagy mondjuk egy tanácsot vagy épp aktuálisan le is szarja, az a dolgok jól bevált rendje. Semmi gond nincs ezzel.

MP: Ha már a generációknál tartunk, hogyan látod jelen világunkban a különböző korosztályokat, mit hiányolsz belőlük (belőlünk :) )?

Amang: A bevett társadalmi haszontalan klisék elleni harcot hiányolom, az értelmetlen tekintélyelvűség ledöntésére irányuló punk-mozgalmat és könnygázban is egymás iránti kitartást hiányolom. Másik oldalról a tisztelet és alázat jelenlétét hiányolom akkor, amikor annak helye van, a belső érzet kifinomult hiányát, hogy annak mikor van épp helye. Meg a közöny közömbösítését hiányolom. Meg a határok ledöntését hiányolom. Meg a józanságdíler-képzőt hiányolom. Meg az állhatatosságot, hogy rendbe hozzuk a dolgokat. Meg a megbocsátást. Az önkritikát. A kurva egy helyben toporgás felszámolását. Meg a Heim Pál kórház mentőhelikopter parkjának gyarapítását. Meg a könyvtárak restaurálását hiányolom. Meg az árvák kiemelését. Meg a kis- és nagycsaládok kirekesztő, összezáró sznob politikája elleni fricskát is hiányolom. Pedig bekaphatnák! Meg a hálát hiányolom, hogy itt épp nincs háború. Mert amíg ezt kimondtam, esélyes például, hogy meghalt két-három kurd peshmerga nő a közeli hegyekben. Meg ilyenek...

Forrás: Amang Facebook oldala
MP: Ebben a dalban is közreműködő Szekeres András. Tudjuk, hogy régóta ismeritek egymást. Várható, hogy a következő dalaidban is felbukkan majd, mint énekes, vagy akár mint zeneszerző?

Amang: Andris jó barátom, persze minden lehet! Elvileg ír egy Amang-dalt ő is, tavaly december óta írja, de még nem hallottam belőle egy kósza, kanyi hangot sem, azért optimista vagyok... :) Itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindenkinek, aki baráti alapon segíti a zenei munkám, amit március idusán egyedül kezdtem el, különösen a Vadiúj Nemzedékek dalszerzőjének, Zombori Norbinak, aki egyébként a napokon belül megjelenő új Amang-klip, a ’Sorsjegyesem’ zenei szülőatyja is, továbbá Hibsch Sándornak, aki az első 3 videóm (Szabad az Á, I’m Not Like Everybody Elve, SamSara) zenei újragondolója.

MP: Ha nem haragszol meg, a téma miatt több dal is eszünkbe jutott: Illés - Ne gondold! (“Meg, hogy: ne gondold, ó, ne, hogy tied a világ!!”), Aradszky - Nem csak a 20 éveseké a világ, No Thanx - Egy másik nemzedék. Ezeket nézve talán még a másodikhoz áll legközelebb a dalod gondolata, bár korántsem annyira könnyed változat, mint Aradszky László örök slágere. Mit gondolsz ezeknek a daloknak az üzenetéről?

Amang: Szuper párhuzamos világok, tudod én is terpeszben állok! Az Illés dalra reflektál is a Vadiúj Nemzedékek konkrétan, a No Thanx-szerzeményt nem ismerem, de ezt miattatok orvosolni fogom, az Aradszky-örökzöld meg nem véletlenül örökzöld, a Vadiúj Nemzedékek meg nem véletlenül Amang-dal és nem véletlenül nem mulatómajmos, muzsikatévés szemfényvesztegetős.

MP: Köszönjük a válaszokat!

Szeptember 20-án Amang-élő-szerzői-est, egy szál zongora kíséretében! Részletekért látogassatok el Amang Facebook oldalára: https://www.facebook.com/amangmusic/

No comments:

Post a Comment