Breaking

5.14.2019

Anno: Junkies, Strong Deformity, Budapest, Wigwam Rock Klub, 1996.03.16.

A Wigwam szolgált a Junkies együttes szülinapi bulijának színhelyéül. Okulva a Riff-Rööfff-beli lemezbemutatón tapasztalt nézőszámból, már negyed 9-kor elindultunk otthonról. A klubban nem volt akkora tömeg, úgyhogy nyugodtan várhattunk még kb. 2 órát az előzenekar koncertjének kezdetéig.


A bemelegítő csapat szerepét a szombathelyi Strong Deformity kapta. Őket most hallottam először. A Bíró Tamás énekes, Bertalan Balázs dobos, Fodor Szabolcs + Bertalan Zsolt gitáros és Kovács Tibor basszusgitáros alkotta banda kemény, súlyos zenét játszott. Leginkább a Machine Head és a Fear Factory irányvonalát juttatták eszembe. A dalok riffjei szaggatták a dobhártyákat. Eléggé meggyőző blokkot láthatott a közönség tőlük. Kellőképpen sikerült felajzaniuk a publikumot. Remélem, az LMS felkarolja majd a zenekart!

A Junkies-ra megtelt a pódium előtti tér. A punk'n'roll egyik hazai képviselői nem tétováztak sokat. Rövid bevezető után, egyből belecsaptak a húrok közé. Az első három dalnál (Ki vagyok én?, Mindenem a tiéd, Félsz) azt hittem, felkenődik a közönség egy része a színpadra. Jöttek is a biztonságiak, így legtöbbször rajtuk akadt meg a szemem, nem a csapaton. Pedig volt mit nézni! András halványzöld, Attila kétoldalt narancssárga, Rikki bordó-piros, Jódli kékes hajkoronával pompázott. A fő attrakció Attila napszemüveg levétele volt. De térjünk vissza a zenéhez! Elhangzott a Dead Kennedys California Über Alles-e, a vidám hangvételű Mindenki énekel és az L.A. Guns-t idéző Vigyél át. Ekkor András bekonferálta az est egyik vendégét Sárközi Lajos (Omen) személyében. Vele eljátszották a Skid Row Riot Act című nótáját és az első kazi sikerszámát, az Alkoholt. Utána a Nirvana Breed-jével Rikki vette át az énekesi posztot. Az Ez csak a valóság (egyik személyes kedvencem), a "bugyuta" szövegű Akupunktúra és a Gumilány folytatásaként egy Green Day szám következett. Majd a Vesztettélnél színpadra lépett a második vendég, Csányi Szabi személyében. A srácok leadtak két teljesen új dalt. A Hey You egy gyors, igazi punkos tétel, a Social Grind meg egy változatos témákból összegyúrt darab. A buli vége felé eldördült a meseszerű Hagyj így és a Ramones Psycho Therapy-ja. A koncertet a Sex Pistols Anarchy In The UK című slágere zárta. Ráadásként a One Punch és ismétlésként a Mindenem a tiéd indította zúzásra a népet.


Az előadás után úgy éreztem, leszakad a fejem. Iszonyú jó műsort láttam (gondolom, nem voltam egyedül ezzel) mind az előzenekar, mind a főszereplő részéről.








sw (Szi.Szi.)

No comments:

Post a Comment