Breaking

11.27.2018

Nightwish, Beast In Black - 2018. november 20., Papp László Sportaréna

Ha nagyon egozni akarnék, írhatnám, hogy a Nightwish budapesti fellépése felért egy szülinapi ajándékkal. De mint látható, nem teszem... :P.

Némi kimaradás után – mikor utoljára láttam az együttest, még Tarja énekelt a csapatban, ideje volt ismét szem- és fültanúja lenni egy Nightwish hangversenynek. Persze, követtem a zenekar körüli történéseket, hallottam az „Anette Olzonos”-korszakukat is, de azt hiszem, Floor Jansen személyében érkezett el Tarja méltó utódja és nemcsak miatta, hanem a Decades válogatáslemez „régiségei/ritkaságai” élőben történő meghallgatása végett is, el kellett foglalnom egy helyet az Arénában.

Éppen időben foglaltuk el helyünket a szépen megtelt csarnokban, mert pár perccel később, minden késlekedést mellőzve, színpadra lépett a Beast In Black, kiknek első, Berserker című lemeze
tavaly jelent meg. Kíváncsi voltam rájuk, mert a korong elég meggyőző volt és hát magyar érdekeltség is van Molnár Máté személyében. Már az első dalnál (Beast In Black) tudtam, hogy jó estének nézek elébe, hiszen egyből magával sodort a zene és legtöbbször csak a színpad, az együttes és én léteztem. Egy rövid üdvözlés után, már jött is az Eternal Fire. Yannis elnyomott egy „köszönöm”-öt és egy „sziasztok Budapest” (volt megfelelő tanár a közelében). Sorjában jöttek a nóták, a Blood Of A Lion, a Fifth Angel, mely szinte azonnal átváltott a „slágeresebb” részeket tartalmazó Born Again-be. A lírai Ghost In The Rain előtt, Yannis kérte a tömeget, hogy fénykísérettel támogassák a dalt. Hát, nagyon látványos volt, ahogy a nézőtér átváltozott egy csillagos égbolttá. Az elektronikus zene és a metal elegyét képező Crazy, Mad, Insane kicsit elütött a többi szerzeménytől, de ez is kellemes bólogatni való volt. A klipes Blind And Frozen segítségével visszatértünk a hangok áradatába. Majd Máté intézett pár gondolatot az egybegyűltekhez (közönségtalálkozóra meghívás a nagy buli végén), mellyel tovább növelte a hallgatóság szimpátiáját. A blokkot az End Of The World zárta.

Nohát, megvolt a kellő bemelegítés, jöhetett a Nightwish. A látványos visszaszámlálós intró után, Troy Donockley tolmácsolásában bújtak elő a Swanheart dallamai. Rögtön utána a gyors tempójú Dark Chest Of Wanderrel el is kezdődött az igazi túra az együttes több, mint 20 éves történelmében. Írnom se kell, hogy a közönséget nem nagyon kellett Floornak biztatnia a tetszés kifejezésére. A sort a Wish I Had An Angel folytatta. Az Over The Hills And Far Away EP-ről ismert 10th Man Down dallamain utaztunk tovább, hogy elérkezzünk a következő állomáshoz, a Come Cover Me-hez. Kis szünetet tartva, Floor köszönetet mondott és kérdezte, mindenki kész-e? Naná! Jöttek is utána a dalok szép sorjában, mint a Getshemane, a jelenbe visszahúzó Élan, az ismét múltba nyúló Sacrament Of Wilderness és a Dead Boy's Poem című nagyívű ballada. Az elfek világába kalauzolt minket az Elvenjig (tradicionális feldolgozás)/Elvenpath párosa. A következő, két ”frissebb” szám volt, a folkos ízű I Want My Tears Back és a Last Ride Of the Day az Imaginaerum albumról. A The Carpenter-nél elsősorban Troy-é volt a főszerep. Majd a gyorsabb ütemű The Kinslayer hasított végig a csarnokon. Marco kérdezte, szeretjük-e a románcot, merthogy egy “romantikus” darab jön, a Devil & The Deep Dark Ocean. A Nemo felcsendülő hangjaira nagy ováció tört ki. Zárójelesen, ez a dal volt az első kedvenc Nightwish szerzeményem, kedves emlékek fűznek hozzá. A kemény Slaying The Dreamer folytatása a The Greatest Show On Earth első három fejezete volt. Némi szünetecske következett, de mindenki tudta, hogy még nincs vége a műsornak. Legnagyobb személyes favoritom, a Ghost Love Score varázsolt el, jó 10 percre. Az estet a The Greatest Show On Earth IV. és V. fejezete zárta, miközben a Nightwish búcsút intett a közönségnek.

Nem mellesleg, nemcsak a zene volt minőségi, hanem a dalok alatt kivetített háttér jelenetek is lenyűgözőek voltak. Sőt, például a The Carpenter-nél az eredeti klipet is belecsempészték. És természetesen nem maradhatott el a pirotechnika sem.

Végül csak annyi, hogy nagyon hamar elrepült ez a pár óra, ami annak a jele, hogy nagyon pozitív hatásnak voltam kitéve.

sw

Beast In Black:
Beast In Black
Eternal Fire
Blood Of A Lion
The Fifth Angel
Born Again
Ghost In The Rain
Crazy, Mad, Insane
Blind And Frozen
End Of The World

Nightwish:
Intro (Swanheart - Troy Donockley)
Dark Chest Of Wonders
Wish I Had An Angel
10th Man Down
Come Cover Me
Gethsemane
Élan
Sacrament Of Wilderness
Dead Boy's Poem
Elvenjig / Elvenpath
I Want My Tears Back
Last Ride Of The Day
The Carpenter
The Kinslayer
Devil & The Deep Dark Ocean
Nemo
Slaying The Dreamer
The Greatest Show On Earth (Chapter I: Four Point Six; Chapter II: Life; Chapter III: The Toolmaker)
Ghost Love Score
The Greatest Show On Earth (Chapter IV: The Understanding; Chapter V: Sea-Worn Driftwood)

No comments:

Post a Comment