Breaking

7.31.2018

Avatar: Avatar Country (Century Media, 2018)

Érdekes módon, a svéd Avatar nem tűnik túlzottan ismertnek nálunk, miközben Európa és Amerika szerte teltházas bulikat nyomnak és a fesztiválokon is a legjobb produkciók közt vannak a fellépéseik. A csapat 2001 óta létezik, kétszer (2008, 2009) már jártak Magyarországon, igaz, akkor még „cirkuszi” körítés nélküli előzenekarként. Black Waltz (2012) című albumuk jelenti az igazi fordulópontot. Szépen megfigyelhető az együttes fejlődése lemezről lemezre zeneileg és vizuálisan egyaránt. Legújabb művük a januárban megjelent Avatar Country, mely Avatar ország királyáról szól. Mindegyik dalcímben szerepel a király, akit Kungen (gitár) testesít meg. A srác amúgy király gitáros.

Mint minden valamirevaló országnak, Avatar országnak is van saját himnusza (Glory To Our King). A királyt legenda övezi és a Legend Of The King bő nyolc perces „eposzából” megtudhatjuk, miért is olyan nagyra tartott a király. Már a dal elején egy klasszikusnak mondható gitárszólóval megmutatja alattvalóinak rátermettségét. A szerzemény hosszúsága nem visz unalomba, vannak itt lassú részek, sodró áradat, tiszta ének, hörgés felé hajló hadarás, fogós refrén, további gitárfutamok... A dalszövegben található egy sor: "Celebrate your rebirth". Ezt egyelőre félreteszem, később visszatérek rá. Avatar országba betévedni jó dolog, minden oké, mindenki otthonra talál benne. Ezt a The King Welcomes You To Avatar Country country stílusban meséli el Johannes néhol "AC/DC-s" tolmácsolásában. A feszes tempójú King's Harvest borúsabb, keményebb szerzemény, az élet és a halál motívumai bukkannak fel, valami rosszat sejtet. Mint később kiderül, ellenséges erők támadták meg az országot. A király sereget toboroz (The King Wants You). Egy kiskatona szemével látjuk a történéseket. Úgy néz ki, a koronás fő győzelmet aratott. A királyi rádió az uralkodó ünnepi beszédét közvetíti (The King Speaks). Ez a darab nem egy klasszikus zenei kompozíció. Kicsit poénos szöveges alkotás, amiben a király szavait egy narrátor adja át a hallgatóknak. A játékos refrénű A Statue Of The King című meséből megtudhatjuk, hogy a hű nép szobrot emelt királyának és ezt a felemelő pillanatot ünnepli. Idővel azonban, a királyt is eléri a vég. Viszont a monda (King After King) szerint, "alkonyatkor temették el, pirkadatkor visszatér", a nép pedig várja, hogy beteljesedjen eme jóslat. A "slágeresebb", középtempójú dal refrénje hamar bennragad a fülben. A Silent Songs Of The King PT.1 Winter Comes When The King Dreams Of Snow instrumentális darab. Nem rock, vagy metal. Filmzenéhez tudnám hasonlítani. Olyan, mintha jégcsapokon játszana a lelassult idő. A király téli álomba vonult, minden ridegnek, zordnak tűnik. Ezzel szemben, a Silent Songs Of The King PT.2 The Kings Palace egy dinamikusabb fémes hangszeres zene. Ezt hallgatva, elképzeltem, hogy a király tényleg visszatér és igaz lesz az a bizonyos "Celebrate your rebirth".


Az együttes tervei szerint, a már meglévő három videoklip mellé továbbiak is várhatóak, melyek segítségével jobban belelátunk majd Avatar ország történelmébe.

Bevallom, elfogult vagyok az Avatarral. Szerintem, ez a csapat több, mint egy "sima" metal banda. Munkásságuk megnyilvánulását inkább művészetnek titulálnám, nem "csak" zenének. Vizuálisan is belevonják az embereket kialakított kis világukba. Ehhez elég belepillantani az idei fesztiválos fellépéseikbe. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a következő lemezhez mit találnak ki, mivel a srácok nem szenvednek hiányt kreativitásban.

1. Glory to Our King
2. Legend of the King
3. The King Welcomes You to Avatar Country
4. King's Harvest
5. The King Wants You
6. The King Speaks
7. A Statue of the King
8. King After King
9. Silent Songs of the King Pt. 1: Winter Comes When the King Dreams of Snow
10. Silent Songs of the King Pt. 2: The King's Palace

Avatar:
Johannes Eckerström - ének
Jonas "Kungen" Jarlsby - gitár
Tim Öhrström - gitár, háttérvokál
Henrik Sandelin - basszusgitár, háttérvokál
John Alfredsson - dob

https://avatarmetal.com/
https://www.facebook.com/avatarmetal/

SW

No comments:

Post a Comment